Janković: Vučićev ‘državni udar’ iz Novog Pazara

21 11 2016

Vučićeva izjava da bi rušenje nelegalnog Zukorlićevog objekta značilo ‘rat sa muslimanima’ je najgrublja manipulacija, smatra zaštitnik građana Saša Janković.

Janković tvrdi da su općinske vlasti u Novom Pazaru, ali i građani, od kojih su veliki broj muslimani, zatražili da preduzme mjere u slučaju gradnjeAl Jazeera

Janković tvrdi da su općinske vlasti u Novom Pazaru, ali i građani, od kojih su veliki broj muslimani, zatražili da preduzme mjere u slučaju gradnje, Al Jazeera

 

Zaštitnik građana Srbije Saša Jankovića tvrdi da premijer te zemlje Aleksandar Vučić svojom izjavom da se neće rušiti nelegalni objekat u centru Novog Pazara i da neće “razbijanje glava” sa muslimanima, uništava vladavinu prava, zloupotrebljava svoju funkciju i stvara vjersku netrpeljivost u toj zemlji.

Ombudsmen je u saopćenju naveo da Vučić nema pravo da suspendira zakone po svojoj procjeni i ocijenio da to što on preuzima nadležnosti državnih organa predstavlja svojevrstan “državni udar”, prenosi Tanjug.

‘Najgrublja manipulacija’

Premijer Srbije Vučić rekao je i ranije da će nastojati mirno da riješi slučaj gradnje objekta investitora Muamera Zukorlića, za koji se tvrdi da je nelegalan, da će se zakon poštovati, ali da to ne želi da rješava tako da rezultat bude” razbijanje glava”.

“Njegova ocena da bi rušenje nelegalnog objekta značilo ‘rat sa muslimanima’ i ‘razbijanje glava’ je najgrublja manipulacija, jer bespravna gradnja nije osobina muslimana već izraz bezakonja, koga, jasno je, ima među pripadnicima svih vera i nacija”, naveo je Janković.

Janković tvrdi da su općinske vlasti u Novom Pazaru, ali i građani, od kojih su veliki broj muslimani, zatražili da preduzme mjere u tom slučaju i da mu je predsjednik općine uručio dokumentaciju, uključujući i pisano odbijanje MUP-a da asistira u rušenju nelegalnog objekta.

“Izjave predsednika Vlade jasno su ukazale da uzrok problema nije greška bilo kog službenika, već premoć sile i politike nad zakonom i ravnopravnošću građana”, naveo je Janković.

Podrška Beograda

Potpredsjednik vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je ranije da Sveopći sabor islamske zajednice u Novom Pazaru, koji je sazvao narodni poslanik i bivši muftija Zukorlić, nije nikakav sabor, već predstava za publiku u Beogradu po principu “ja ću vam praviti probleme ukoliko ne rešite moje lične zahteve”.

To u Sandžaku “više ne prolazi”, rekao je Ljajić u intervjuu Politici.

Na konstataciju da se ti Zukorlićevi zahtjevi tiču univerziteta, on kaže da se radi o bespravnoj gradnji i pravljenju rugla od centra Novog Pazara, pa se želi skrenuti pažnja, pa se “priča okreće da se dobije podrška u Beogradu”.

Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje Srbije odbilo je žalbe Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, tako da 16 njegovih programa ostaje neakreditirano. Glavni argument za takvu odluku je loše nastavno osoblje.

Izvor: Agencije

 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: