“ZAR SU LOGORI, URBICID I RUŠENJE MOSTARA ODBRANA BIH?”

20 11 2016
mo81cf366b114e8cc41d395ac373b79578_xl

Mostar — Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je nesumnjivo zločinački projekat, a da je riječ i o zločinačkom poduhvatu pokazuje i presuda tzv. hercegbosanskoj šestorci pred Haškim tribunalom, rečeno je u subotu uveče u Studentskom hotelu, na promociji knjige “Hrvatska Republika Herceg-Bosna – agresija i zločin”, autora Mesuda Here i Fuada Kovača

O knjizi su na promociji govorili bivši muftija mostarski Seid ef. Smajkić, prof.dr. Fahrudin Rizvanbegović, reditelj, publicista, novinar i istraživač Avdo Huseinović, te sami autori, dok je skupom moderirao književnik i novinar Enes Ratkušić.

Pritisak na Bošnjake, ali i na Hrvate

Muftija u penziji Seid ef. Smajkić je ustvrdio kako je Herceg-Bosna bila “satelitska tvorevina druge države, koja je trebala za nju da izvrši rasturanje države” BiH i dovede do nestanka Bošnjaka.

“Cilj ove paradržavne tvorevine je bio rušenje institucija Republike BiH, usmjeren protiv bošnjačkog naroda”, kazao je Smajkić.

On je podsjetio da je čak i nakon rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma vršen teror nad nehrvatima, pa i dan-danas postoji spisak od oko 35 ljudi, pretežno Bošnjaka, koji su u tom periodu ubijeni u tzv. zapadnom dijelu Mostara.

Ukazujući na detalje koje knjiga “Hrvatska Republika Herceg-Bosna – agresija i zločin” iznosi, Smajkić je naveo i primjer sela Ahmići i Stupni Do u srednjoj Bosni, gdje su oružane snage Herceg-Bosne, HVO, počinile teške zločine, opisujući da su na nedjela počinjena kako bi se muslimane podstaklo na osvetu, a Hrvate na iseljavanje u Hercegovinu.

mo_knjiga_hb_20112016
“Ovo je knjiga koja se ne može pročitati, ona se čita i čita i njoj se vraća i ponovo navraća”, kazao je prof.dr. Fahrudin Rizvanbegović, ističući da knjiga, donošenjem ogromnog broja autentičnih dokumenata, “nudi jedno novo razumijevanje Herceg-Bosne”.

Osnivači HB – “bez legitimiteta”

“Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je nesumnjivo zločinački projekat, a Haška presuda šestorci pokazuje da je bila i zločinački poduhvat”, rekao je uz ostalo prof. Rizvanbegović.

Govoreći o dijelu knjige koji govori o osnivanju HZ HB, prof. Rizvanbegović je istakao da su na osnivački skup u Grude, 18. novembra 1991. godine bili pozvani i oni “koji nisu imali nikakav legitimitet”.

“Prilikom osnivanja Herceg-Bosne manipuliralo se autentičnim predstavnicima hrvatskog naroda”, ustvrdio je Rizvanbegović, rekavši da neki od njih nisu ni potpisali zaključke sa skupa, ali su umjesto toga dodati njihovi potpisi kojima pokazuju tek svoje prisustvo.

Osvrnuvši se na rezultate popisa stanovništva iz 1991. i 2013. godine, Rizvanbegović je zaključio kako je rezultat politike Herceg-Bosne zapravo najpogubniji po hrvatski narod u BiH, jer – gledano procentualno – u BiH najviše Hrvata nedostaje u odnosu na 1991. godinu.

mo_knjiga_hb_20112016-003
“Zločinačko sestrinstvo”

Avdo Huseinović je rekao da je knjiga “Hrvatska Republika Herceg-Bosna – agresija i zločin” “rekonstrukcija zla na 1000 strana”.

On je kazao da postoji “sestrinstvo zločinačke tvorevine Herceg-Bosne i Republike Srpske”, te da se radi o savezništvu koje datira još iz vremena decenijama prije početka agresije na BiH.

Huseinović smatra i da je vrlo zanimljivo kako generalno postoji nezainteresovanost za progone zločina koje su te dvije strane počinile prema civilima suprotne strane.

Kao primjer je naveo Prijedor, gdje je – kako tvrdi – samo do septembra 1992. godine ubijeno preko 400 Hrvata. “Nikad niko nije spomenuo prijedorske žrtve”, kazao je Huseinović, prozivajući hrvatske zvaničnike.

On je ustvrdio i da je HVO Žepča počinio teški zločin nad srpskim civilima u selu Želeča, gdje je ubijeno preko 100 Srba. “Nikad niko nije spomenuo zločin u selu Želeča”, ustvrdio je Huseinović, dodajući da je, štaviše, Žepče i “okupirano” od strane HVO-a uz pomoć Vojske Republike Srpske, a zatim se zarobljeni Bošnjaci preko teritorije RS-a prebačeni najprije u Livno, a potom u logore širom Hercegovine, gdje su mnogi i ubijeni.

mo_knjiga_hb_20112016-002
“Savezništvo HB i RS”

On je podsjetio i na zločine nad srpskim civilima u logoru Dretelj kod Čapljine, kao i na činjenicu da se skoro i ne govori od strane hrvatskih zvaničnika o zločinu nad 114 bošnjačkih i hrvatskih civila iz Mostara, počinjenom u Uborku i Sutini.

Huseinović je ustvrdio da je savezništvo Herceg-Bosne i RS-a posebno bilo izraženo na području srednje Bosne, što je bio dodatni problem za Republiku BiH kada je riječ o pokušajima deblokade Sarajeva.

Huseinović je kazao da su snage HVO-a, koje su počinile zločin u Stupnom Dolu kod Vareša, došle iz Kiseljaka preko teritorije RS-a, a zatim se opet istim putem vratile u Kiseljak. Rekao je kako se mnogo priča o zločinima nad Hrvatima u Bugojnu, a potpuno se zaboravlja veliki zločin u Vrbanji.

Prikupljeno oko 3000 dokumenata

Jedan od autora, Mesud Hero iznio je podatak da je knjiga rađena preko 5 godina i da je prikupljeno oko 3000 dokumenata, od kojih je preko 180 prezentirano.

Tu se radi i o dokumentaciji koja ranije nije objavljivana, kazao je Hero, dodajući da se radi o dokumentima “hrvatske provenijencije”.

Hero se osvrnuo i na tvrdnje koje se ovih dana mogu čuti da je Herceg-Bosna branila BiH. On je podsjetio na pismo, koje je predsjednik HB Mate Boban uputio u Zagreb nakon sastanka sa međunarodnom posredikom Cyrus Vanceom u Grudama, na čijem kraju se uz ostalo navodi kako je cilj da Herceg-Bosna uđe “u sastav Hrvatske”.

Demantovao je i Bobanove tvrdnje da je na podrućju zamišljene Herceg-Bosne živjelo preko 60 posto Hrvata, iznoseći podatak da je po popisu iz 1991. godine tu živjelo manje od 45 posto Hrvata. “Logori, rušenje Mostara i urbicid prikazuju se kao odbrana BiH”, rekao je uz ostalo Hero.

mo_knjiga_hb_20112016-001
On se osvrnuo i na ulogu Katoličke crkve, rekavši da se zvanični Vatikan protivio politici Zagreba i Herceg-Bosne, te da čak tadašnji zagrebački nadbiskup Kuharić jedno vrijeme nije ni pričao sa predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Autor Fuad Kovač je rekao da su, zapravo, “knjigu napisali događaji i njihovi sudionici”.

Kovač je naveo i podatak da je približno 15 hiljada ljudi ubijeno i nestalo u Herceg-Bosni tokom rata, te da su se hrvatski i srbijanski predsjednici – Franjo Tuđman i Slobodan Milošević – više puta sastajali i dogovarali o podjeli BiH.
(StarMo)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: