Turski parlament nam je čestitao na našoj borbi a sada amnestiraju silovatelje

20 11 2016
Turski parlament razmatra prijedlog izmjena krivičnog zakona koji je predložila vladajuća stranka AKP, prema kojem bi silovatelji koji se ožene svojim žrtvama bili oslobođeni izdržavanja zatvorske kazne. U izjavi za Vijesti.ba, Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žene žrtve rata“ kaže da su u martu mjesecu bile primljene u turskom parlamentu, te ovakav prijedlog u turskom paralamentu smatra sramotnim i anticivilizacijskim.

Bakira Hasečić / Vijesti.ba

Bakira Hasečić / Vijesti.ba

Inicijativu je pokrenula vladajuća stranka AKP, a ona je već usvojena u prvom čitanju u turskom parlamentu, dok su predstavnici opozicije bili protiv, prenio je turski list Hurriyet.

Jedan od zastupnika opozicione stranke, rekao je da bi, ako prijedlog izmjena zakona stupi na snagu, iz zatvora moglo biti oslobođeno blizu 4.000 silovatelja.

Također, nevladine organizacije su upozorile da bi usvajanje ovog zakona moglo dovesti do toga da silovatelji i pedofili pregovaraju sa žrtvom i njenom porodicom kako bi izbjegli kaznu.

Drugi krug glasanja u turskom parlamentu trebao bi biti održan u petak. Jedan dio građana u Turskoj već je, protestima na ulicama, iskazao nezadovoljstvo ovakvim prijedlogom.

O posljedicama uvođenja ovakvog zakon, stavu žena koje su i same bile žrtve silovanja u proteklom ratu, kao i tome šta sa aspekta žene žrtve silovanja, ovakvi prijedlozi znače i kakvu poruku šalju, razgovarali smo Bakirom Hasečić ispred „Udruženja žena žrtve rata“.

„Sinoć sam čitala o tome i shvatila sam da bi silovatenje oslobodili od bilo kakve odgovornosti ukoliko bi za suprugu uzeli žrtvu, kaže Hasečić.

“To je katastrofalno jer zamislite; siluje vas, nanese vam ne samo duševnu bol nego i uništi život, postanete bolesna osoba. Ne možete ni pomislili da se udajete za takvog i sklopite brak. Sami čin silovanja i prisile je jedan od najtežih zločina i u ratu ali i u miru”, rekla je za Vijesti.ba Hasečić.

Dodaje kako nema adekvatnih riječi da se izrazi o takvom mišljenju i stavu turskog parlamenta jer su upravo silovane žene, to jeste  udruženje “Žene žrtve rata” u martu mjesecu, tačnije iza 8.marta, bile primljene u turskom parlamentu, naglasila je Bakira Hasečić.

“Nas pedeset žena bile smo primljene u turskom parlamentu, dobile smo po ružu. Svi su ustali na noge i čestitali nam na našoj borbi za pravdu i istinu , svi parlamentarci”.

Hasečić naglašava da je ovo što sada rade licemjerno, sramno i mimo svih civilizacijskih vrijednosti.

“Postavila bih pitanje onima koji to predlažu, hoće li svoju sestru, ako je neko siluje, dati za silovatelja”, ističe Hasečić.

Ona je dodala da je šutnja o ovome sramotna ali nije ni čudo zašto se šuti jer žene žrtve najbolje znaju kako se odnosi prema njima.

“Kao žrtva silovanja i predsjendica Udruženja Žene žrtve rata,pitam, šta ako im neko siluje suprugu? Hoće li se njihove žena morati da se razvedu kako bi se udale za silovatelje”, kazala je Hasešić.

(Vijesti.ba)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: