Svijet kao globalna bojišnica: JSOC – uspon tajne vojske američkog predsjednika

20 11 2016

prljavi-ratovi-i-borba-protiv-terorizma-jsoc-uspon-tajne-vojske-koja-vodi-skriveni-rat-po-svijetu_8316_6622

Uvod
2010. godine američki istraživački novinari su počeli pratiti krvavi trag ubojstava od Afganistana preko Jemena pa sve do Somalije. Ono na što su naišli je zauvijek promijenilo način na koji svijet percipira rat protiv terorizma i ulogu Sjedinjenih Američkih Država u globalnim zbivanjima.

U istrazi je isplivala jedna tajnovita i paralelna organizacija unutar američke vojske koja vodi jedan skriveni rat sa zemljama s kojima SAD nije službeno u ratu.

Od likvidacije Bin Ladena u Pakistanu, preko racija u Peruu protiv Hezbollaha, pa sve do dronskih napada u Jemenu i Siriji, JSOC je onaj dio američke vojske kojemu je dan autoritet riješiti bilo koji sigurnosni problem na svijetu, često prije negoli izmakne kontroli.

Među mnogim dvojbama i kritikama postavilo se i pitanje legitimnosti i granice između demokracije i diktature kada predsjednik najveće vojne sile na svijetu ima na raspolaganju mrežu tajnih zakona, tajnih budžeta, tajnih likvidacijskih lista i tajnu vojsku istreniranih elitnih ubojica koja je u stanju eliminirati bilo koju osobu bilo gdje na svijetu.

Ovo je njihova priča.

Povijest
Osnovana osamdesetih godina prošloga stoljeća nakon katastrofalne misije spašavanja 52 pripadnika američke ambasade u Teheranu, JSOC je dio američkog Zapovjedništva za Specijalne Operacije koje koordinira različite specijalne operacije američke vojske, marinaca, zrakoplovstva i mornarice. Nastala je s ciljem povjeravanja strogo povjerljivih operacija koje su bile skrivene od svih drugih grana vojske i vlade. Zadnjih petnaestak godina, JSOC je odigrao ključnu ulogu u mnogim m…(..advance..)

advance.hr,
Matteo Ristić

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: