USTAV, HIMNA, NOVAC, PASOŠ I ZASTAVA SU IDENTITET DRŽAVE I NJENIH GRAĐANA

19 11 2016

C8726548724-h


Piše: Hamdo Čamo


Kao i u svim zemljama svijeta i u Bosni i Hercegovini postoje zakoni, čini se ali samo radi zadovoljenja forme i postojanja, što treba da postoje. Naravno da nije problem u postojećim zakonima, već u provođenju istih, a to je nešto što dolazi iz zatvorenog kruga koje čine građani-sistem obrazovanja-porodica-država. Zakon je pravni akt koji propisuje prava, dužnosti i obaveze, bez kojih bi u jednom društvu nastala anarhija (bezvlašće), u kojem svi mogu da rade što požele, dapače, bez zakonskih sankcija.

Posljednjih godina, uz neprestalnu borbu protiv kriminala, mita, korupcije i pored tih ogromnih napora, društvu zadaju probleme sve češće povrede Ustava i propisanih zakonskih načela u koje spada nepoštivanje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine[1] u kojoj se vihore više zastave susjednih zemalja nego njena vlastita, da se ne pominje šta se dogodilo sa zastavom RBiH sa ljiljanima koja se nakon primanja R BiH kao 177. članice zavihorila pred zgradom Ujedinjenih nacija. Što želi reći, sve druge zastave su dozvoljene, samo ne i zastave Bosne i Hercegovine, ma u kom obliku one bile. Mada se Zakonom o zastavi BiH propisuje kada, kako i gdje se ona postavlja, ne samo da se zakon ignoriše već se i ne poštuje, a nad onima koji to čine, čak se znaju i počinioci, za takve nema sankcija. Osim par primjera gdje su se vodili sudski postupci za isticanje bosanske zastave sa ljiljanima, kao što je primjer u Republici Srpskoj (Tokić-Bajrić), slučajevi kažnjavanja drugih prestupnika autoru teksta nisu poznati.

Posljednjih nekoliko dana javnost je uzemirena zbog slučaja proslave dana tzv. Herceg Bosne (Hag je rekao svoje i presudio, ali se i to ne poštuje) i isticanja zastava druge države za koje su također poznati počinioci, ali opet bez sankcija nadležnih organa, kao niti protesta ili objave u javnosti od nadležnih organa i udruženja od kojih se očekuje javna osuda.

Treba naglasiti da u Bosni i Hercegovini postoje duhovi prošlosti koji još uvijek imaju problema sa nacionalnim identitetom, a nastanjeni su u Bosni i Hercegovini, gdje neometano njeguju kulturu identiteta susjedne države, kao da su njeni građani, u najmanju ruku dijaspora R Hrvatske u inostranstvu. Takav je odnos i zvanične politike Zagreba, odnos koji je nedopustiv pravno i ustavno, radi očuvanja dobrosusjednskih odnosa, jer zastava sa kojom bi trebalo da se poistovjećuju građani BiH, ma koje narodnosti, a to je zastava Bosne i Hercegovine.

Nedostatak obrazovanja, agresija i rat, sistemska i institucionalna nepokrivenost, posljeratna etno-nacionalna politika i politika susjednih zemalja uz očigledni gubitak orijentacije nacionalnog identiteta, osnovni su krivci stanja koje vlada u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Što se tiče jučerašnjeg dana proslave tzv. Herceg-Bosne, (uz nedavno otvaranje Ureda hrvatskog?! člana Predsjedništva BiH), jasno je da domaća stranačka politika igra na kartu protivustavne podjele zemlje u ime građana koji su se na referendumu izjasnili drugačije. Postoji i onaj dio naivnih koji smatraju da se sve odvija slučajno. Kako u politici nema slučajnosti, Srebrenica, Stolac, Sarajevo, Mostar, Banja Luka i drugi gradovi – samo su slučajevi za potrebe onih u koje su oči uperene, a zapravo isti diriguju Tužilaštvima, sudovima i policijom. Smjena policijskih komesara neće donijeti ništa bitno, dok se u zemlji sa vlasti ne skinu glavni krivci etnonacionalnih podjela i dok se ne uspostavi sistem odbrane, ne stranačkih, već državnih nacionalnih interesa.

Bosna i Hercegovina je jedna država, jedna domovina, u kojoj može da bude više identiteta, koji se opet nužno poistovjećuju jedino sa domovinom u nacionalnom smislu, koji se izražava opet kroz simbole. Jedan od tih simbola je i državna zastava. Poznato je da jezik nije glavna odrednica jednog naroda, kao što to nije ni teritorija, koliko je tradicija, kultura i običaji. Ustav, himna, novac, pasoš i zastava predstavljaju identitet svake države, pa tako i  identitet državljana Bosne i Hercegovine.

Svi rođeni u Bosni i Hercegovini koji negiraju domovinu, pripadnost i svoj identitet ili su kreteni ili neprijatelji vlastitoj domovini. U prošlosti je za neprijatelje države, pa i za daleko manje prestupe, zakon bila smrtna kazna i ona je proizilazila iz još jačeg prava, a to je običajno pravo. Pa ipak, za razliku od Republike Srpske, u kojoj postoji smrtna kazna, u Bosni i Hercegovini ne postoji na žalost nikakva kazna, i to je jedini razlog zbog čega se u Mostaru, ali i drugim dijelovima Bosne i Hecegovine radi, to što se radi. Ističu se zastave drugih država. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić bio je gost emisije Dan uživo na N1. Iznio je niz optužbi na rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavivši da je “Tužilaštvo BiH rak-rana našeg društva”. Smatrajmo kao da vlast pojave o kojima je riječ još toleriše, ali dokle? Ako pak dozvoljava, nije li ista u talu o sve glasnijoj podjeli države? Ako jeste u talu, kakva je onda to vlast – ako je riječ o vlasti uopšte?! Jer, vlast  postoji da štiti narod i državu, a ne da je dijeli?  Ostavimo vremenu da pokaže da li država postoji ili ne postoji i da li svako, pa i vlast, može da radi šta pomisli i poželi?! Do danas joj je to još i uspijevalo.

 

19.11.2016

 

_________________________________

[1] http://www.mvp.gov.ba/dobro_dosli_u_bih/zastava_grb_himna/?id=7254

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: