Kojović: Čović grubo krši Ustav s ciljem da ostvari svoj politički cilj

19 11 2016

REAKCIJA

Kojović: Čović uspostavlja ustavnu konstitutivnost HDZ-a

Kojović: Čović uspostavlja ustavnu konstitutivnost HDZ-a


Objavljeno:
 12.04.2016

Novinska agencija Patria upozorila je već u dva navrata na otvaranje Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a sada je reagirao i Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

– Naziv ureda koji je jučer otvorio Dragan Čović u Mostaru nije u skladu sa Ustavom BiH. Naime, Ustav BiH ne poznaje pojam ‘hrvatskog člana Predsjedništva’, već člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. To znači da, po Ustavu BiH, među članovima Predsjedništva mora biti jedan koji se izjašnjava kao etnički Hrvat, ali niti eksluzivno predstavlja niti mora biti izabran isključivo od onih koji se izjašnjavaju kao etnički Hrvati. 

Stavljanjem sintagme ‘hrvatski član’ umjesto ‘član iz reda hrvatskog naroda’, Dragan Čović  grubo krši Ustav s ciljem da ostvari svoj politički cilj, a to je da umjesto konstitutivnosti hrvatskog naroda uspostavi ustavnu konstitutivnost HDZ-a – kazao je Kojović.

Kojović je dodao da je legitimno u svakom društvenom poretku boriti se za promjenu ustava, “ali ako tvrdite da ste, kao što to često tvrdi gospodin Čović,  – legalista, onda morate poštovati ustav, sve dok ga ne promijenite na način predviđen ustavom“, pojasnio je.

„Mi u Našoj stranci“, kazao je Kojović, “smatramo niz ustavnih odredbi diskriminirajući, kao naprimjer činjenicu da su Ostali građani drugog reda u BiH, ali se za promjene borimo poštujući demokratske procedure kojima se mijenjaju zakoni i Ustav. Dotle se Dragan Čović ponaša i prema Ustavu BiH i prema građanima BiH koji se izjašnjavaju kao Hrvati – kao da su oni njegovo vlasništvo s kojim može raditi šta mu je volja“, kazao je Kojović.

Svaki član Predsjedništva BiH predstavlja i zastupa sve građanke i građane BiH, a ne etničku grupu iz kojih dolazi. Oni koji semantičkim igrama, poput ove koju je napravio gospodin Čović, pokušavaju mijenjati suštinu Ustava jasno pokazuju da im cilj nije EU nego konačna teritorijalna i funkcionalna podjela zemlje u koju su krenuli još prije 26 godina”, zaključio je Kojović.

NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: