Diplomanti i magistri u Tuzli okitili se diplomama: Ekonomistica želi u SAD, student generacije ostaje u BiH

19 11 2016

Svečana promocija 15. generacije diplomanata i magistara Univerziteta u Tuzli danas je održana u Univerzitetskoj sportskoj dvorani u ovom gradu. Svečanim činom dodjele diploma te tradicionalnim bacanjem kapa u zrak akademska zajednica u Bosni i Hercegovini postaje bogatija za 1.025 visokoobrazovanih osoba.Prema riječima rektora Univerziteta u Tuzli Samira Nurića, država i društvo u cijelosti moraju ovim mladim ljudima stvoriti pretpostavke da se afirmišu te dobiju satisfakciju za ono za što su se obrazovali.

df161119020-1_xl

“I ova generacija diplomanata i magistara mora prihvatiti da živimo u burnom, odnosno vremenu tehnološkog progresa i razvoja te da moraju biti spremni učiti i usvajati nova znanja. U tom smislu pozivam ih da nastave dalje cikluse obrazovanja na našem univerzitetu”, kazao je za Klix.ba Nurić.

Neki od danas promovisanih diplomanata i magistara već su imali sreću da dobiju zaposlenje ili su u toku pripravničkog procesa, dok se ostali nadaju svjetlijoj budućnosti, ali i pronalasku radnog angažmana izvan granica naše zemlje.

Za diplomanticu Ekonomskog fakulteta u Tuzli Lejlu Kulović ovaj dan od posebnog je značaja, s obzirom na to da je prešla još jednu izuzetno važnu stepenicu na svom životnom putu.

“Konačno je gotovo, ponosna sam i sretna. S obzirom na trenutno stanje u našem društvu mogu reći da sam zadovoljna stečenim znanjem i tretmanom profesora na fakultetu”, istakla je Kulović.

Zaposlenje još uvijek nije uspjela pronaći, a svoju budućnost vidi izvan naše zemlje, odnosno u Sjedinjenim Američkim Državama ili Njemačkoj gdje trenutno vrši pregovore za dobijanje radnog angažmana.

“Još uvijek ništa konkretno nisam dogovorila, ali se nadam pozitivnom ishodu. Stanje u BiH je vrlo teško, ne samo za ekonomiste, nego i za sve ostale oblasti. Jako puno diplomanata i magistara svih profila izlazi svake godine što ne može podnijeti privreda u našoj zemlji”, smatra ona.

Diplomant Elektrotehničkog fakulteta Nusmir Mekić jedan je od najboljih studenata Univerziteta u Tuzli. Iako je diplomirao prije dva mjeseca zaposlenje je već uspio pronaći.

“Radim u jednoj firmi kao projektantni inžinjer. Posao me ispunjava i u principu to i jeste ono što sam tražio. Zasad sam zadovoljan, pa ćemo vidjeti kako će ići sve dalje”, izjavio je za Klix.ba Mekić, inače jedan od studenata generacije Univerziteta u Tuzli.

Istaknuvši da je već upisao postdiplomski studij također na Univerzitetu u Tuzli, Mekić je kazao da svoju budućnost vidi u našoj zemlji.

“Nadam se da ćemo ovdje svi ostati te kao visokoobrazovane osobe doprinijeti izgradnji države što će u konačnici dovesti do bolje situacije za nadolazeće generacije”, naglasio je on.

Magistrica ekonomskih nauka današnjim preuzimanjem diplome zvanično je postala i Amra Fazlović. O odlasku iz naše zemlje je razmišljala, međutim odlučila je ostati.

“Kada sagledam svoj uloženi trud u toku školovanja, mislim da ne bih mogla spasti na to da odem izvan zemlje i da budem neko ko u određenoj zemlji u koju bi došla nije diplomirao, ali ni magistrirao. Morala bih krenuti od nule te upisati određenu školu koja se u toj državi priznaje, ali mislim da to nije rješenje”, istakla je Fazlović.

df161119020-2_xl

Rad i studiranje u isto vrijeme za nju nisu strani. Jako teško joj je bilo pronaći stalno zaposlenje, međutim u svom naumu na kraju je i uspjela. Trenutno je zaposlena u jednoj privatnoj firmi u kojoj obavlja sve ekonomske poslove.

“Promijenila sam tri posla dok nisam pronašla ovo. Krenula sam sa volontiranjem, zatim odrađivanjem pripravničkog staža, a na kraju sam završila dobijanjem konkretnog radnog angažmana. Jednostavno, danas morate raditi i dokazati se u poslu da bi vas neko preporučio za narednu firmu gdje bi mogli ostati. Također i tu se morate dokazivati da bi sa ugovora na određeno prešli na neodređeno vrijeme”, pojasnila je Fazlović.

klix.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: