Crna knjiga sve je deblja

19 11 2016

Snimak Dodikovog govora nije montiran, autentičnost niko i ne spori, a sagovornici Oslobođenja ističu da je čast naći se na spisku predsjednika RS-a

Milorad Dodik o crnoj knjizi, da se ne bi pričalo o kreditima

Milorad Dodik o crnoj knjizi, da se ne bi pričalo o kreditima

 

Crna knjiga koju je najavio lider SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik, po svemu sudeći, neće biti tanka i sve je više kandidata za unošenje na spisak onih koji su na bilo koji način oštetili ovu partiju.

Na listi bi se tako mogli naći svi aktivniji članovi opozicionih partija Srpske, ali i mnogi novinari, profesori i drugi javni djelatnici. Crnu knjigu je predsjednik najveće stranke u ovom entitetu najavio na stranačkom skupu krajem oktobra u Banjoj Luci. Na snimku se jasno vidi da nije montiran, a njegovu autentičnost niko nije ni pokušao da ospori, kako se to radilo u slučaju audiosnimka afere Dva papka, kada je predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović tvrdila da nije razgovarala o kupovini poslanika.

Kriteriji za ulazak

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović rekao je za Oslobođenje da bi se na listi, a kada je samo riječ o ovoj stranci, mogli naći on, Igor Crnadak, Miroslav Brčkalo, Dragiša Duca Delić, Nikola Dronjak i mnogi drugi.

– Ustvari, na njegovoj listi bi se mogao naći svaki član PDP-a. Ljudi u RS-u treba da shvate da nije problem u nama nego u njemu, koji nanosi nemjerljivu štetu entitetu. Umjesto da pravi liste i crne knjige, Dodik bi mogao da odgovori narodu gdje su nestale narodne pare, ko je ubio Vukelića (Milan Vukelić, početkom novembra navršilo se sedam godina od ubistva ispred zgrade MUP-a RS-a, op.a) i da, na kraju krajeva, dadne odgovore na veliki broj afera koje su se dogodile tokom svih ovih godina Dodikovog režima, rekao je Borenović.

Na listi bi se među prvima mogao naći pedepeovac Slavko Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja, koji je sa SNSD-om ratovao u ovom gradu više godina, ukazujući i na pljačku u predmetu Bobar banka. Prema nekim pokazateljima, svoje „poglavlje“ u ovoj knjizi bi mogli imati i banjolučki psiholog i jedan od žešćih kritičara vlasti Srđan Puhalo, kao i novinar Slobodan Vasković.

Jedan opozicionar, koji je zatražio anonimnost do objavljivanja njegovog imena u crnoj knjizi, rekao nam je da bi mu bila čast da se nađe u takvom djelu, jer bi to pokazalo da je na pravoj strani.

– Iako naš predsjednik, svih građana RS-a, nije objavio kakvi su kriterijumi za ulazak na listu, a meni bi bila čast da se na njoj nađem u društvu eminentnih boraca protiv režima Milorada Dodika, rekao je on.

Dodik je u svom obraćanju članovima partije rekao da će SNSD prekinuti i saradnju sa partijama Saveza za promjene, osim u slučaju da im trebaju za skupštinsku većinu oko SNSD-a. Međutim, stanje u lokalnim sredinama je nešto drugačije, jer su SDS i SNSD napravili koaliciju u Bosanskoj Kostajnici, a o nesaradnji sa lokalnim zajednicama su ga demantovali i članovi Vlade RS-a, koji su juče razgovarali i sa predstavnicima opština u kojima je SNSD poražen na proteklim lokalnim izborima.

Korektan razgovor

Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica za Oslobođenje je jučer kazao da je obustavljena saradnja sa SNSD-om i predsjednikom RS-a, ali da nikada nije došla u pitanje komunikacija lokalnih zajednica sa entitetskom Vladom i njenim institucijama.
– Jedno bez drugog ne može, mora se sarađivati. A što se tiče nesaradnje SDS-a sa SNSD-om i predsjednikom Republike Srpske, ona je sigurno na snazi. Mi smo se danas sastali sa predstavnicima Vlade. Bilo je tolerantno, razgovaralo se većinom o razvojnim projektima i problemima opština, kazao je Bjelica, koji je ujedno potpredsjednik SDS-a za izbornu jedinicu 8.

Opozicija u RS-u čeka da vidi kakvi su dalji koraci predsjednika Srpske u ovom slučaju, te će se, kako saznajemo, odrediti prema ovakvim izjavama i poduzeti konkretne poteze.

Oslobođenje,
18.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: