Šef američke obavještajne službe, James Clapper, podnio ostavku – nikada nije optužen za laganje pred senatom o magnitudi NSA nadzora koje je otkrio Edward Snowden

18 11 2016

sef-americke-obavjestajne-sluzbe-james-clapper-podnio-ostavku-nikada-nije-optuzen-za-laganje-pred-senatom-o-magnitudi-nsa-nadzora-koje-je-otkrio-snowden_5579_4848

Glavni direktor američke nacionalne obavještajne službe, James Clapper, podnio je ostavku. Podsjetimo, svoju ostavku najavio je još prošle godine ističući kako će sići s dužnosti kada završi drugi Obamin mandat. U svom pismu navodi kako je u službi bio više od 50 godina te kako je to dovoljno.

Za vrijeme svog mandata često je bio primoran braniti rad američke Agencije za Nacionalnu Sigurnost (NSA), naročito nakon što je američki zviždač Edward Snowden objavio tajne dokumente koji su otkrili da NSA nadzire puno više nego se do sada znalo – puno, puno više.

Clapper je, pod zakletvom pred senatom na pitanje “Prikuplja li NSA bilo kakve podatke o milijunima ili stotinama milijuna Amerikanaca?”, odgovorio: “Ne gospodine, ne svjesno”.

Samo dva mjeseca kasnije Snowden se pojavio s 10,000 dokumenata koji su otkrili kako NSA prikuplja podatke o gotovo svima, uključujući Amerikance, strane državljane, pa i strane državnike.

Zbog svog laganja pred senatom Clapper nikada nije optužen. Snowden, koji je razotkrio njegove laži i ogromnu špijunsku mrežu NSA-a, se pak i dalje nalazi u Rusiji gdje je dobio azil. Ako bi se vratio u SAD dočekala bi ga optužba za špijunažu i pomaganje neprijatelju, a za takvo što bi lako mogao dobiti i smrtnu kaznu.

advance.hr

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: