Nikolić: Republika Srpska dokazala da može funkcionisati

18 11 2016

“Srbija se sigurno neće složiti s promjenama Daytonskog sporazuma na štetu Republike Srpske”, izjavio je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Tomislav Nikolić / Foto: Arhiv

Tomislav Nikolić / Foto: Arhiv

Prema njegovim riječima, očigledno je da međunarodna zajednica za 21 godinu nije uspela osigurati funkcioniranje države BiH, dok je s druge strane Republika Srpska je dokazala da može da funkcionirati, navodi Tanjug.

Sada je Republika Srpska kriva što funkcionira u državi koja ne funkcionira“, rekao je Nikolić uoči 21. novembra, dana kada je prije 21 godinu u Daytonu parafiran Daytonski sporazum.

Za Nikolića je očigledno da je međunarodna zajednica kriva time što je postavila uvjete koje narodi nisu željeli ispuniti, a to je, na primjer, konsenzus oko svih odluka ili ideal da će ta država biti zasnovana odjednom na jedinstvu njenih građana.

Predsjednika Srbije smatra kako od dva entiteta bolju organizaciju ima Republika Srpske, “koja je sebi pronašla mnogo partnera u inozemstvu s kojima otvoreno surađuje i s kojima razvija svoju ekonomiju.

Govoreći o pozivima za revidiranje Daytonskog sporazuma, Nikolić je kazao kako se ovisi od toga tko iznosi takve zahtjeve.

“Ako zahtjeve iznose oni koji su direktno utjecali na tekst, sadržaj, rješenja koja su dana u Dejtonskom sporazumu, i ako su to velike sile, onda sumnjam u dobru namjeru, a ako to rade građani BiH onda treba vidjeti jesu li jedinstveni u tome ili su se podijelili ponovno na vjersku i nacionalnu pripadnost pa onda želi svatko za svoj narod i svoju veru ili naciju izvući što više”, kazao je Nikolić.

Oslobođenje

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: