Mevludin Halilović na čelu sarajevske policije do izbora novog komesara

18 11 2016

Vahida Ćosića će na poziciji komesara MUP-a KS-a zamijeniti Mevludin Halilović, načelnik Sektora uniformisane policije KS, do izbora novog komesara.

Foto: Arhiva Oslobođenja

Foto: Arhiva Oslobođenja

 

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo smijenila je danas komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, nakon što je prijedlog za njegovu smjenu ranije uputio Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara.

Prije nego bude raspisan konkurs za novog komesara u MUP-u KS, Vlada će izvršiti izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima KS.

Nezadovoljavajuća bezbjednosna situacija

Saopćenje Vlade KS-a o smjeni Ćosića sa dužnosti policijskog komesara MUP-a KS-a prenosimo u cjelosti:

“Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (Vedrana Mulabdića) donijela Rješenje kojim se Vahid Ćosić smjenjuje sa dužnosti policijskog komesara u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo od 16. novembra.

Pravni osnov za donošenje ovoga rješenja sadržan je u Zakonu o Vladi Kantona Sarajevo i Zakonu o unutrašnjim poslovima KS i ono danas stupa na snagu.

Do imenovanja policijskog komesara u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo dužnost policijskog komesara će obavljati načelnik Sektora uniformisane policije u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova, glavni inspektor Mevludin Halilović počevši sa 19. novembrom 2016.

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a KS je na hitnoj sjednici održanoj 12. oktobra, a u vezi sa događajima u Kantonu Sarajevo, ocijenio bezbjedonosnu situaciju u Kantonu Sarajevo nezadovoljavajućom.

Ocjenjujući ulogu policijskog komesara Vahida Ćosića u ovim tragičnim dešavanjima, izvršena je analiza i prikupljeni su dokazi o postupanju ili nepostupanju policijskog komesara u posljednjih šest mjeseci i to od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH, Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Federalne uprave policije, Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, premijera Kantona Sarajevo, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nakon prikupljenih informacija, te izvršene analize rada, Nezavisni odbor je, posredstvom ministra,Vladi Kantona Sarajevo dostavio prijedlog za smjenu policijskog komesara.

Uslovi za smjenu

Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo je propisano da „ukoliko policijski komesar ne provodi mjere nadzora nad Upravom policije ili mjere nadzora nad primjenom policijskih ovlaštenja“, a što je pokazala provedena analiza, stiču se uslovi za smjenu sa ove dužnosti.

Vlada Kantona Sarajevo je nakon detaljne analize i razmatranja prijedloga Nezavisnog odbora, a imajući u vidu pomenutim Zakonom propisane nadležnosti , donijela rješenje o smjeni policijskog komesara Vahida Ćosića sa ove dužnosti.”

Oslobođenje

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: