Husović: Usvojena politička platforma o principima zajedničkog djelovanja političkih predstavnika manjinskih naroda

18 11 2016

Saopćenje za javnost predsjednika Bošnjačke stranke

Husović: Predsjedništvo BS je odredilo pregovarački tim u sljedećem sastavu

Husović: Predsjedništvo BS je odredilo pregovarački tim u sljedećem sastavu

 

Predsjedništvo Bošnjačke stranke je na svojoj redovnoj sjednici usvojilo političku platformu o principima zajedničkog djelovanja političkih predstavnika manjinskih naroda.

– Glavni elementi sporazuma se odnose na jačanje Crne Gore kao multietničke i multikonfesionalne države, ubrzanje euro-atlantskih integracija, dalju demokratizaciju društva u skladu sa propisima i standardima EU, jačanje institucija i vladavine prava, srazmjerna zastupljenost manjinskih naroda u svim državnim organima i institucijama, brži regionalni razvoj sjevera Crne Gore i nerazvijenih sredina, te stvaranje uslova za unapređenje ukupnog socijalnog,  ekonomskog i kulturnog ambijenta u Crnoj Gori, posebno na područjima gdje žive pripadnici manjinskih naroda, navodi se u saopćenju Bošnjačke stranke.

Nakon usaglašavanja zajedničke platforme, navode dalje iz ove stranke, stvorili su se uslovi da mogu započeti zvanični razgovori o formiranju nove vlade.

– Predsjedništvo BS je odredilo pregovarački tim u sljedećem sastavu: Munib Ličina, potpredsjendik BS i šef pregovaračkog tima, te Nedžad Drešević, potpredsjednik,  Suljo Mustafić, politički direktor i Mersudin Gredić, član predsjedništva koji će zvanično započeti razgovore u narednim danima.

Napominjem da smo u izbornoj kampanji jasno saopštili šta su ciljevi Bošnjačke stranke: ubrzani razvoj euro-atlanskih integracija, brži razvoj sjevera i nerazvijenih opština, stabilnost Crne Gore i regiona, veća zastupljenost pripadnika manjinskih naroda u institucijama sistema. Ovo će biti ključni interesi kojima će se predsjendištvo i Glavni odbor rukovoditi prilikom odlučivanja o stvaranju nove parlamentarne većine, stoji u saopćenju koje potpisuje Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke.

Povjerenje i partnerstvo se ne gradi samo mjesec dana nakon izbora, nego kontinuiranom saradnjom između izbora.

– Cijenim da postoje različiti stavovi i mišljenja u svim političkim partijama, pa i u Bošnjačkoj stranci, te ih, kao i do sada, uvažavam. Očekujem potpunu podršku i jedinstvo Bošnjačke stranke za stavove i predlog predsjedništva, a na sjednici Glavnog odbora ću detaljno  upoznati  članove o svim ponudama koje su pristigle na adresu Bošnjačke stranke.

Smatram da je stabilna politička većina uslov za stabilnu Crnu Goru i region, što su prioriteti Bošnjačke stranke, navodi se na kraju saopćenja.

 

Dnevni Avaz,
Autor: Redakcija

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: