Bh. banke na crnoj listi Evropske unije

18 11 2016

Banke u Bosni i Hercegovini su u problemu zbog odlaganja mjera i aktivnosti za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

BiH je okarakterizirana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, Reuters

BiH je okarakterizirana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, Reuters

 

Na sastanku osoba ovlaštenih u bankama za provedbu mjera sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, održanom u organizaciji Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, razgovarano je o posljedicama koje trpi bankarski sektor zbog višegodišnjeg odlaganja donošenja mjera i aktivnosti za uvođenje standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, na koje se Bosna i Hercegovina obavezala (Akcioni plan FATF).

Zbog neispunjavanja obaveza iz Akcionog plana FATF-a, Bosne i Hercegovina je, nedavnom uredbom objavljenom u Službenom listu Evropske unije, okarakterizirana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i koja predstavlja znatnu prijetnju finansijskom sistemu Unije.

To praktično znači da je Bosna i Hercegovina stavljena na crnu listu EU-a, čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima bez obzira da li se radi o fizičkim ili pravnim licima.

U praksi to znači da jedan broj ino-banaka svakodnevno odbija izvršenje transakcija koje su inicirane od bh. banaka, pozivaju banke na otkaz poslovne saradnje ili samoinicijativno vrše gašenje njihovih računa.

Investicije pod posebnim režimom

Također, ino-banke koje vrše platne transakcije od i prema Bosni i Hercegovini usporavaju proces, otežavaju i značajno poskupljuju, s ciljem otkaza poslovne saradnje.

Postojeće investicije u Bosni i Hercegovini iz EU-a se stavljaju pod poseban režim, priliv kapitala iz EU-a ovim je usporen ili onemogućen, a finansijske transakcije diplomatskih i privrednih predstavništava Bosne i Hercegovine u EU su usporene ili onemogućene.

Sa sastanka su pozvane nadležne institucije da ovom problemu posvete pažnju i što hitnije pokrenu aktivnosti koje će zaustaviti daljnje negativne procese za bankarski sektor, klijente i ukupne ekonomske tokove u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.

Sastanku su, pored predstavnika svih banaka u Bosni i Hercegovini, prisustvovali predstavnici Centralne banke Bosne i Hercegovine, državnog Ministarstva sigurnosti, Državne agencije za istrage i zaštitu, Ministarstva finansija bh. entiteta Republika Srpska i Agencije za bankarstvo RS-a.

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: