Bez Herceg-Bosne ne bi bilo niti Hrvata

18 11 2016

“Želimo svoju BiH po mjeri hrvatskog čovjeka”

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je sinoć u Mostaru da je krajnje vrijeme da budu riješena unutrašnja pitanja u BiH.

dragan-covic-696x456


“Uvjeren sam da su mnogi razgovori već otvoreni i da je krajnje vrijeme da neke od njih, zbog potrebe evroatlantskih integracija i unutrašnje stabilnosti, zajedno riješimo“,
rekao je Čović novinarima.

Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora /HNS/, položio je u Mostaru sa delegacijom HNS-a vijence na spomenik poginulim pripadnicima HVO-a i prisustvovao svečanoj akademiji povodom 25 godina od osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne /HZHB/.

U Mostaru je u organizaciji HNS-a priređen i veliki vatromet sa brda Hum, a grad je okićen hrvatskim zastavama.

Na pitanje da li u svemu tome ima neke posebne simbolike, Čović je naveo da su godišnjice Herceg-Bosne bile obilježavane i ranije, ali da ove godine treba uzeti u obzir da je riječ o dvadesetpetogodišnjici.

“Šta god danas kažete u BiH, a posebno ako to kaže predstavnik hrvatskog naroda, onda se uvijek pitaju `Šta to sad znači?`. To znači da želimo svoju BiH po mjeri hrvatskog čovjeka i da ćemo biti ravnopravni i graditi bolji život sa svojim susjedima Bošnjacima i Srbima. Sve drugo je pokušaj skretanja s prave teme”, dodao je Čović.

On kaže da Hrvata ne bi bilo da nije bilo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Hrvatske Republike Herceg-Bosne /HRHB/.

“Da HZHB tada nije osnovana, teško da bi mi danas govorili o ovome svemu i možda bi i nama neko palio svijeće. Mi smo ponosni na HZHB i HRHB”,
naglasio je Čović.

Čović je izjavio i kako su Hrvati predvodnici evropskog puta u BiH te poručio kako bez apsolutne jednakopravnosti Hrvata u BiH nema niti Bosne i Hercegovine.

U Mostaru su se danas sastali i bivši zvaničnici Herceg-Bosne koji su zatražili da budu otvoreni razgovori o preuređenju BiH, te poručili da je Herceg-Bosna trajni zalog i inspiracija za sve hrvatske političare.

Vijence su večeras u Mostaru položili i predstavnici udruženja proisteklih iz rata, predstavnici Oružanih snaga BiH, te predstavnici Vlade Hrvatske.

HZHB formirana je 18. novembra 1991. godine u Grudama kao politička, kulturna, privredna i područna cjelina Hrvata u BiH, a iz nje je 28. avgusta 1993. nastala HRHB kao hrvatska upravna jedinica u okviru Republike BiH.

Tvorevina Herceg-Bosna je ukinuta potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 18. marta 1994. godine, kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda.

 

MOJportal.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: