Slučaj “Turajlić”: U Kantonalnom sudu Mostar presuđuju bez prava na odbranu

17 11 2016

ADVOKATI OTKRIVAJU

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Šta se sve događa u Kantonalnom sudu u Mostaru pokazuje slučaj Ibre Turajlića, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog zločina počinjenog 1992. na području Počitelja. Turajlić je proglašen krivim da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane u Čapljini, ubio ranjenog ratnog zarobljenika Mitra Zeleniku, koji je prethodno položio oružje i predao se, prenosi Patria.

Advokat Aida Beganović-Handanagić je kazala da je Turajlićevo pravo na odbranu prekršeno jer predsjedavajući sudija Kantonalnog suda u Mostaru nije dozvoljavao prigovore tokom suđenja.

– Rekao nam je da nema prigovora, da sve sačuvamo za završnu riječ ili žalbu ako nam presuda ne bude odgovarala, te ponovio da se više ne javljamo s prigovorima. Time je sud uskratio pravo na efektivnu odbranu optuženom – rekla je Turajlićeva advokatica.

Dodatna braniteljica, Edina Rešidović, ukazala je na to da je Kantonalni sud Turajlićevo pravo da se brani šutnjom, interpretirao kao postojanje krivice, što je potpuno suprotno sudskoj praksi.

– Turajlić je isticao čvrst alibi koji sud nije uzeo u razmatranje. Osim toga, Ale Durić koji je jedini navodni svjedok na inkriminisanom mjestu, imao je jak motiv da krivnju za ovaj zločin prebaci na nekog drugog – obrazložila je Rešidović.

Federalni tužilac Munib Halilović je prihvatio ove prigovore odbrane i rekao da se neće osvrtati na žalbu Kantonalnog tužilaštva jer smatra da slučaj treba vratiti prvostepenom sudu na ponovni postupak.

– I ranije su postojali navodi da sud u Mostaru drugačije tumači Zakon o krivičnom postupku… Kada smo dobili ovu žalbu u kojoj je decidno opisano kako to izgleda u praksi, odlučili smo podržati žalbu odbrane. Predmet treba biti vraćen prvostepenom sudu na pravilno rješavanje – rekao je Halilović.


BIRN

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: