SDP zatražio od SDA da smjeni premijera FBiH Fadila Novalića

17 11 2016

Saopćenje za javnost

nov57dd737c-e698-4a8d-86f7-1c7e0a0a0a64-fadil-novalic-press-sep16-ak-7-718x446
Fadil Novalić

Socijaldemokratska partija BiH javno traži od Stranke demokratske akcije da pokrene postupak smjene premijera FBiH Fadila Novalića. 

Šteta koju Novalić nanosi državi nije pitanje odnosa opozicije i vlasti, već pitanje odgovornosti prema državi, navode iz SDP-a te kako kažu, od onih koji su ga postavili traže i da ga smjene.

– Svakome je jasno da je svaki novi dan, koji Novalić provede na funkciji premijera FBiH, nepopravljiva šteta za sve građane. Niz tvrdnji koje je Novalić izgovorio u sinoćnjem televizijskom nastupu ispod su svakog nivoa javne komunikacije i predstavljaju vrijeđanje inteligencije građana FBiH.

Njegove opaske o ishrani i zlatnim kašikama predstavljaju vrhunac bahatosti i odrođenosti nosioca najviših javnih funkcija od stvarnosti u kojoj žive milioni ljudi u BiH. Posebno smo iznenađeni tvrdnjom premijera Novalića kako je Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH “donio SDP zbog izbornih kalkulacija – kaže se u saopćenju SDP-a.

Ovaj Zakon, kao i svaki drugi, usvojio je Parlament FBiH i za njega su glasali i zastupnici Novalićeve SDA. Zakon je pripreman i usaglašavan tri godine u uskoj saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, Vrhovnim sudom FBiH, Federalnim tužilaštvom te predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH. Radi se o ključnom zakonskom rješenju kojim se stvara čvrst, moderan, učinkovit i ustavan okvir za borbu protiv sistemske korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, dodaju iz SDP-a.

– Obaveza Vlade FBiH i premijera Novalića je da osiguraju provedbu ovog zakona, umjesto što rade sve ne bi li on ostao mrtvo slovo na papiru, kako bi se na taj način zaštitili kriminalci i stranački tajkuni bliski Novaliću i njegovoj SDA.

Mi, u SDP-u, istrajat ćemo u borbi za primjenu ovog i niza drugih antikorupcionih zakona koje Novalićeva Vlada odbija provoditi. Pravna država će kad-tad pobijediti privatnu državu, koju prave Novalić i SDA – stoji na kraju saopćenja.

Dnevni Avaz,
Autor: Redakcija

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: