Kajan za NAP: Zastave u Mostaru tzv. HRHB su poruka da se ratni cilj mora ostvariti u miru i odmah

17 11 2016

REAKCIJE

Književnik Ibrahim Kajan

Književnik Ibrahim Kajan

 

U centru Mostara na stubovima javne rasvjete postavljene su zastave nekadašnje tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB).

Danas će u Mostaru biti obilježena godišnjica osnivanja tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosne, iz koje je kasnije i nastala HRHB.

U Mostaru će se okupiti i njeni bivši zvaničnici.

Politički vrh tzv. HRHB je pred međunarodnim sudom u Hagu osuđen za razne zločine i udruženi zločinački poduhvat, prvostepenom presudom.

Bosanskohercegovački književnik Ibrahim Kajan rekao je za novinsku agenciju Patria da jutrošnja dešavanja u Mostaru razumije kao poruku da se „ratni cilj mora ostvariti u miru i to – sada“.

– S jutrošnjim svanućem bezbrojnih bajraka „Hrvatske Republike Herceg Bosne“, koju je osnovala Hrvatska zajednica Herceg Bosna, utemeljena prije tačno 25 godina, najavljuje se velika fešta HDZ-a BiH, s vatrometom s brda Hum iznad draga Mostara. 

To je bjelodan čin dvosmislene, odvratne politike svih onih političara –  domaćih i stranih –  koji se javno (i u ovom trenu!) zaklinju u „poštivanje Daytonskog sporazuma“ i Ustava BiH koji on u sebi sadrži i koji „podržavaju i surađuju s Haaškim  sudom“ – smatra Kajan.

– Daytonski potpisi Tuđmana, Izetbegovića i Miloševića su ukinuli HRHB, a Haag je procesuirao i osudio sve bitne osobe koje su inaugirirale tu fašističku tvorevinu i dokumente koji su potkrijepljivali njezino stvaranje – a govore o uspostavi logora za Bošnjake i Srbe, mrtve, mučene i prognane građane u čišćenjima golemih razmjera, te ozloglašenog Tuđmanovog projekta „humanog preseljenja“ Hrvata iz Bosne u Hercegovinu, a progonstvu nehrvata iz Mostara i Hercegovine u bijeli svijet.

Jutrošnji nam „stjegovi Bobanove države“ – koje je razvio jedan od članova  Predsjedništva BiH  – osim ironičnog smijanja u lice, sijanja straha i ovjeravanje ekskluzivnog „hrvatskog prostora“ kao trećeg entiteta u kojem nema mjesta nikom osim Hrvatima – nude samo jednu razgovjetnu poruku: Ratni se cilj mora ostvariti u miru i to – sada! Ono što nije „očišćeno“ ratnim mehanizmima, bit će političknim i „mirnodopskim“ – zaključio je Kajan, piše NAP.

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: