Ivanić: Dodik i Izetbegović jedan drugom dižu rejting

17 11 2016

Kako se napadaju tako postaju popularniji

Mladen Ivanić / Vijesti.ba

Mladen Ivanić / Vijesti.ba

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je između ostalog da bi Bakir Izetbegović i Milorad Dodik trebali da budu zahvalni jedan drugom jer međusobno sebi dižu rejting, te da kako se napadaju tako postaju popularniji u narodu.

Ivanić je u intervjuu za “Sputnjik” govorio i o ulozi visokog predstavnika u BiH, te istakao da je tu instituciju davno trebalo ukinuti.

“Ukidanjem visokog predstavnika neke od zemalja više ne bi imale direktni mehanizam uticaja na BiH i mislim da se jedan dio njih ne želi toga odreći“, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić, koji će u narednih osam mjeseci obavljati funkciju predsjednika Predsjedništva BiH, kaže povodom prijetnje visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, da će smijeniti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, da je i ranije bio protivnik smjena.

“Ja sa Dodikom ne dijelim politička uvjerenja, ali nikad ne bih smjene koristio kao mehanizam obračuna, zato što smatram da je to davno prošlo vrijeme i da se ni prije deset godina političari nisu smjeli smjenjivati. To je jedan ostatak diktata međunarodnih institucija koje su nekad sebi davale veći značaj nego što same imaju. Nije realno očekivati od OHR-a da to uradi, jer oko smjena ne postoji saglasnost u međunarodnim institucijama“, rekao je Ivanić za “Sputnjik”.

Ivanić, koji smatra da je visoki predstavnik odavno trebalo da napusti BiH, kaže da bi eventualna takva odluka bila “pitanje odnosa u međunarodnim institucijama“, prije svega, zemalja potpisnika Dejtonskog sporazuma i zemalja-članica PIK-a (Savjeta za implementaciju mira u BiH koga čine 55 zemalja).

“Uvjeren sam da je odavno trebalo ukinuti visokog predstavnika, ali sam isto tako uvjeren da zbog interesa pojedinih zemalja, posebno članica PIK-a, OHR će još neko vrijeme opstati. Jer, njegovim ukidanjem neke od zemalja koje su potpisnice PIK-a više ne bi imale direktni mehanizam uticaja na BiH i mislim da se jedan dio njih ne želi toga odreći“, ocijenio je Ivanić.

Govoreći o tenzijama na relaciji Sarajevo—Banjaluka, Ivanić kaže da su to “teme Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića“.

Oni jedan drugog stalno koriste, jedan drugom dižu rejting i, u suštini, mogu biti zahvalni jedan drugom za ostvarene rezultate. Kako Izetbegović više napada Dodika, tako je Dodik popularniji među Srbima. Kako Dodik više napada Izetbegovića, tako je on popularniji među Bošnjacima. To je njihova igra, i pravo da vam kažem, niko drugi osim njih dvojice tu situaciju ne može popraviti. Ne pada mi na pamet da pretendujem da bih ja to uradio. Ja ću sa Dodikom kao predsjednikom sarađivati kao što sam sarađivao i u ranijim godinama kad god budem smatrao da je to u interesu srpskog naroda u cjelini“, rekao je Ivanić. On je istakao da “najiskrenije podržava“ zajedničku sjednicu vlada Republike Srpske i Federacije BiH o Srebrenici.

“Mislim da je vrlo pametna inicijativa gospodina Dodika kojom se razbijaju uobičajeni tabui da se u Republici Srpskoj ne uvažavaju tuđe žrtve. Pokazuje se zajedničkom sjednicom vlada Republike Srpske i Federacije BiH da se unosi jedna novina koju raniji bošnjački političari nikad nisu smjeli da urade“, zaključio je Ivanić.
Vijesti.ba / NN,
17.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: