Žestoka svađa Šešelja i Jovanovića: Radikali nosili bedževe sa natpisom “U Srebrenici nije bilo genocida”

16 11 2016

Skupština Srbije

f582c714f-a734-41cd-8ea2-44ad0a0a0a64-skupstina-srbije-030616-ras-foto-oliver-bunic47-1000x0-700x438-718x446
Foto: Agencije

Raspravu u Skupštini Srbije danas je obilježila polemika između šefova poslaničkih grupa SRS i LDP, Vojislava Šešelja i Čedomira Jovanovića, o izmjeni Krivičnog zakonika i uvođenja kažnjavanja negiranja genocida, javlja Tanjug.

Šešelj i Jovanović su ukrstili stavove o Srebrenici, ali se povela rasprava i o ubistvu premijera Zorana Ðinđića. Šešelj je rekao da negiranje zločina mora biti dozvoljeno kao kritika sudske vlasti i da će na svakom mjestu dokazivati bolje od bilo kog pravnika da u Srebrenici nije bilo genocida. On je kazao da u Srebrenici nije bilo genocida iz tri razloga, navodeći da su tamo streljani samo ratni zarobljenici i da nijedna žena i dijete nisu ubijeni.

– Možda svi zarobljenici nisu bili vojnici, ali su bili za rat sposobni. Ja to ne opravdavam. Ja to osuđujem i kao ogroman zločin i kao ogromnu sramotu koja je nanijeta srpskom narodu. Dakle, ne odobravam, ali se ne može nazvati genocidom – kazao je Šešelj.

Prema njegovim tvrdnjama, “ne može da se kaže da je ubijeno 7.000, a nije, ubijeno je negdje oko 1.200”. “Da je 7.000 ubijeno, to nije znatan broj u odnosu na zaštićenu grupu, a zaštićena grupa su muslimani BIH kojih je po popisu iz 1991. bilo dva miliona i 181.000, otprilike”, rekao je Šešelj.

On je naveo da ne može biti genocida, jer nije dokazana specifična namjera. Poslanici Srpske radikalne stranke su danas nosili bedževe na kojima je pisalo: U Srebrenici nije bilo genocida. Jovanović je rekao da “poslanik Šešelj ima pravo da vodi svoju politiku, ali ni u jednom trenutku institucija, u kojoj smo svi zajedno, ne smije zanemariti obavezu koju ima prema ovom društvu, da štiti sistem vrijednosti”.

– To nije priča o Srebrenici, da nije priča o Podujevu, već tema na kojoj se vidi da li smo mi ljudi ili one životinje koje su nam nanijele tako veliku sramotu koje se stidimo mi, a sutra naša djeca, ukoliko ne napravimo razliku – rekao je Jovanović.

Jovanović je podsjetio da je usvojena Rezolucija o Srebrenici i da ona obavezuje parlament, rekavši da ne želi oko toga da se svađa i da to nije platforma na kojoj LDP gradi svoju politiku.

Laž je da tamo nisu sahranjivana djeca, rekao je on i napomenuo da je ovog jula tamo sahranio dijete od 10 godina, sa ocem. Šešelj je uzvratio riječima da “to što Čeda izmišlja da je nekog sahranio, možda je, ali bi se postavilo pitanje da li je to lice muslimanske nacionalnosti, srpske, hrvatske ili neke četvrte.

– Ima osnova sumnje da su negdje nalažene i životinjske kosti pa su tamo sortirane kao da su ljudske -rekao je Šešelj.

Jovanović je replicirao rekavši da će “tu stati” i da ne želi da daje povod za ponižavanje skupštine i čitave zemlje. Pošto je u više konteksta spomenuto i ubistvo premijera Ðinđića, Šešelj je rekao da je SRS veoma zaintresovana da se razjasni ubistvo Zorana Ðinđića, rekavši da do tada mafija neće biti slomljena. Jovanović je također izrazio nadu da nije u pravnom smislu stavljena tačka na sve što se vezuje za 12. mart 2003. i da će se završiti postupak koji je još otvoren, a u vezi je sa političkom pozadinom ubistva i tragedije Zorana Ðinđića.

 
Dnevni Avaz,
Autor: Redakcija 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: