Vijeće ministara BiH: Usvojen prijedlog sporazuma o saradnji sa Vladom Austrije

16 11 2016

kslika-1

Prema danas usvojenom prijedlogu Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Austrije svaka od ugovornih strana pozivat će studente, magistre, univerzitetske profesore i istraživače da se prijavljuju u okviru stipendijskih programa, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Austrije o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta kojim se jačaju prijateljski odnosi dviju država i intenzivira saradnja u ovim oblastima.

Prema Sporazumu, koji je predložilo Ministarstvo civilnih poslova, svaka od ugovornih strana pozivat će studente, magistre, univerzitetske profesore i istraživače druge ugovorne strane da se prijavljuju u okviru stipendijskih programa druge ugovorne strane, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Zaključivanjem tog sporazuma dvije države podržavaju, prema finansijskim mogućnostima, saradnju u oblasti prava žena i ravnopravnosti spolova, jačaju veze u svim segmentima kulture i time doprinose evropskom kulturnom identitetu te podstiču saradnju mladih, kao i naučnih institucija i sportskih organizacija.

Prijedlog ovog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar civilnih poslova.

Vijeće ministara BiH usvojilo je dopunjenu Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju prvog sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, 29. 11. 2016. godine u Briselu, i prvog sastanka Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj, 30. 11. 2016. godine u Briselu.

Usvojeni su dokumenti za diskusiju za prvi sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju i za prvi sastanak Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj, te je zadužena Direkcija za evropske integracije da ih dostavi Evropskoj komisiji u predviđenom roku.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je saglasnost na prijedloge sastava delegacija za ove sastanke te zadužilo Direkciju za evropske integracije da, u saradnji s nadležnim institucijama u BiH, provede sve preostale pripremne radnje za njihovo održavanje.

Na sjednici je usvojena i dopunjena Informacija Direkcije za evropske integracije o održavanju prvog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, koji će biti održan 1. i 2. decembra 2016. godine u Sarajevu, te je usvojen dokument za diskusiju i data je saglasnost na prijedlog sastava delegacije BiH za ovaj sastanak.

Na sastanku zajedničkih tijela EU i BiH bit će razgovarano, između ostalog, o pravosudnoj saradnji u građanskim i krivičnim stvarima, borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma te organiziranog kriminala, provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, antikorupcijskoj politici, upravljanju granicom i viznoj politici.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojilo je Četvrti izvještaj Bosne i Hercegovine o zakonodavnim i drugim mjerama na provođenju načela utvrđenih u Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina u kojem se navodi da je u proteklom periodu unaprijeđena regulativa u području zaštite prava manjina.

BiH je opredijeljena na zaštitu i osiguranje prava nacionalnih manjina, navodi se u Četvrtom izvještaju i dodaje da su institucionalno stvoreni neophodni uvjeti koji nacionalnim manjinama omogućavaju da čuvaju i razvijaju svoj etnički, nacionalni, vjerski i kulturni identitet i integriraju se u društvenu zajednicu Bosne i Hercegovine.

Izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije, koje su usvojene u 2016. godini, dodatno štite prava manjina. Postulati iz Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije ugrađeni su u krivično zakonodavstvo BiH.

U okviru budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH predviđena su grant sredstva iz kojih će se finansirati projekti udruženja nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavit će ovaj izvještaj na razmatranje Sekretarijatu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope u Strazburu.

visokoin.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: