SRBIJA: Zaplenjena ogromna količina eksploziva i oružja (FOTO)

16 11 2016
Zaplenjeno oružje, Ručne bombe, Foto: MUP Srbije

Zaplenjeno oružje, Ručne bombe, Foto: MUP Srbije

Pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal zaplenili su najveću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava od 2000. godine i uhapsili deset članova organizovane kriminalne grupe sa područja Apatina i Sombora, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, uhapšeni su: S.K. (1981), D.G. (1976), D.D. (1972), M.B. (1995), D.Đ. (1965), N.K.(1989), D.C. (1988), M.O. (1970), R.G. (1989) i B.M. (1987).

zaplena-oruzja-i-municije
Zaplenjeno oružje (Foto MUP Srbije)

Policija je oduzela: 9 kilograma plastičnog eksploziva, 20,7 kilograma  eksploziva „TNT“ sa više desetina električnih detonatora, 111 komada ručnih bombi, 12 ručnih protivtenkovskih bombi, dva ručna raketna bacača „M80“ („zolje“), 10 komada trenutnih tromblonskih mina, 8 automatskih pušaka, dve poluautomatske puške kalibra 7,62 mm, pušku M-48 kalibra 7,9 mm, puškomitraljez, šest pištolja, karabin sa optičkim nišanom, malokalibarsku pušku „pumparicu“, uređaj za noćno osmatranje (IC uređaj), oko 6.000 komada municije kalibra 7,62mm i 7,9mm, protivtenkovsku minu, kao i nekoliko metara sporogorećeg štapina.

zaplena-oruzja-zolja
Ručni bacač “zolja” (Foto MUP Srbije)

„Sumnja se da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, po nalogu organizatora S.K. tokom 2016. godine nabavljali veće količine oružja, municije i eksplozivnih materija. S.K. je odlazio na unapred dogovorene lokacije i preuzimao oružje, municiju i eksplozivna sredstva, a potom pronalazio kupce. Nakon dobijanja novca sastajao se sa pripadnicima kriminalne grupe i isplaćivao im dogovoreni iznos”, navodi se u saopštenju.

Na području Apatina i Sombora razotkrivena i uhapšena grupa od 10 lica koja je prodavala, distribuirala i koristila različito naoružanje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

zaplena-oruzja-trotil
Eksploziv sa detonatorima (Foto MUP Srbije)

Stefanović je rekao da su uhapšeni i organizatori te grupe i naveo da je nađeno devet kilograma plastičnog eksploziva, 20,7 kilograma TNT eksploziva, sa više desetina električnih detonatora, 111 ručnih bombi, 12 ručnih protivtenkovskih bombi, dve zolje, 10 tromblonskih mina, osam automatskih puški, dve poluatomatske, jedan puškomitraljez, šest pištolja, dva karabina, jednu malokalibarsku pušku, 6.000 komada municije, jednu protivtenkovsku minu i ostali prateći pribor.

Radi se zaista o ogromnoj količini naoružanja koje je ta grupa prodavala, rekao je Stefanović gostujući na TV Pink. Pohvalio bih dobru saradnju policije i Tužilaštva za organizovani kriminal, istakao je Stefanović.

zaplena-oruzja-puska-i-pistolj
Zaplenjena puška sa noćnim nišanom i pištolj (Foto MUP Srbije)

„Ovoj grupi je presečen put, 10 lica je privedeno i zaplenjena je kompletna količina naoružanja” dodao je Stefanović. Na pitanje ima li indicija kome je oružje upućeno ministar unutrašnjih poslova je rekao da je istraga u toku i dodao da uvek postoji zabrinutost zbog pretnji terorizmom kao i zbog toga kome je sve to oružje moglo dospeti u ruke.

Istraga se proširuje i dalje, rekao je Stefanović i podsetio da je ove godine bilo više dobrih rezultata postugnutih sa kolegama iz inostranstva i sarađujemo sa kolegama iz inostranstva.

„Zabrinuti smo naravno ne samo zbog upotrebe tog naoružanja u našoj zemlji već i mogućnosti da ono dođe i u neke druge evropske prestonice i da se njime načini krivično delo” dodao je.

zaplena-oruzja-automobil
Pun gepek oružja (Foto MUP Srbije)

On je kao primer dobre saradnje naveo Francusku rekavši da su u saradnji sa tamošnjom policijom presečeni neki švercerski kanali gde je bilo krijumčarenja naoružanja autobusima prema Parizu.

„Zahvaljujem svim pripadnicima policije koji su u tom teškom zadatku učestvovali i mislim da smo pokazali da policija vrlo efikasno radi svoj posao” rekao je Stefanović, a prenosi Tanjug.

Za sada se ne vidi veza oružja iz Jajinaca i iz Apatina

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da istraga do sada nije pokazala da ima direktne veze između oružja koje je pronađeno danas u Apatinu i Somboru i onog pronađenog u Jajincima i Novom Beogradu.

„Za sada nema direktne veze” rekao je Stefanović novinarima u paralmentu. On je kazao da su u toku provere koje će pokazati kome je oružje bilo namenjeno i šta su bili ciljevi osoba kod kojih je pronađeno, da li trgovina ili to ima veze sa nekim drugim dogajađima.

On je odgovarajuići na pitanja novinara u parlamentu dodao i da ne može da saopšti ništa novo u vezi sa istragom u vezi sa događajem u Jajincima a što ne bi naškodilo istrazi.

 

Politika.rs, Tanjug

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: