Smrtonosno naoružanje za teroriste stiže sa Balkana

16 11 2016

NAORUŽANJE DOLAZI IZ SRBIJE

Foto: Beta, AP

Foto: Beta, AP

 

Godinu dana nakon što su teroristi u napadima u Parizu koristili naoružanje proizvedeno u Srbiji, balkanske države i dalje pokušavaju da smanje obim ilegalne trgovine oružjem. Napadači na koncertnu salu, kafiće i restorane u novembru prošle godine koristili su automatske puške proizvedene u “Zastavi” iz Kragujevca. Nekoliko mjeseci ranije, braća Kuači, koji su odgovorni za smrtonosni napad na kancelarije magazina “Charlie Ebdo”, nosili su raketni bacač nabavljen na Balkanu.

Prema riječima francuskog sudije Roberta Gelija, državljani Srbije pojavljuju se u skoro trećini istraga o međunarodnoj trgovini oružjem u Francuskoj.

– Naoružanje prolazi u Zapadnu Evropu i to predstavlja veliki problem -navodi za AFP Ivan Zveržanovski, rukovodilac projekta Programa UN za razvoj na Balkanu za pomoć u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

Prema podacima iz istraživanja “Pješadijsko naoružanje”, projekta međunarodnog nadzora sa kraja 2014. godine, od 3,6 do 6,2 miliona komada vatrenog oružja u posjedu je civila na zapadnom Balkanu.

Zveržanovski navodi da, na osnovu informacija dobijenih od bezbjednosnih agencija, oružje kupljeno na crnom tržištu Balkana za iznos od 250 do 500 evra po komadu može da se proda za 3.000 do 5.000 evra u zemljama poput Švedske. Oružje se rijetko transportuje kamionima već u privatnim automobilima ili autobusima koji povezuju Balkan sa zapadnom Evropom.

Stručnjaci navode da se ponekad oružje šalje u dijelovima i poslije sklapa, što je veoma teško pratiti.

– Napadi u Parizu su bili prekretnica na mnogo nivoa – naglasio je Zveržanovski, misleći pri tome na sve jaču saradnju unutar EU i između bezbjednosnih agencija na Balkanu.

Zvaničnici Srbije i Francuske su u oktobru potpisali sporazum o formiranju zajedničkih timova za istragu šverca naoružanja. Zveržanovski je istakao da napori postoje i dalje od slučaja do slučaja, te da je potrebno da EU pomogne jačanju kapaciteta balkanskih policijskih snaga.

– Ovo je trenutak za rješavanje problema, prije nego što ove zemlje uđu u EU – navodi Zveržanovski, napominjući da su napori Hrvatske u borbi protiv šverca naoružanja značajno opali od ulaska u evropski blok.

 

Autor: (Srna)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: