Posjet ministra Krstičevića Međugorju u sjeni optužbi za ratni zločin

16 11 2016

Prvi posjet ministra obrane RH Damira Krstičevića susjednoj BiH protekao je u sjeni kaznenih prijava iz Republike Srpske protiv nekadašnjih pripadnika HVO-a i HV-a, među kojima je i sam Krstičević.

kr36413980_303

Hrvatski ministar obrane, na poziv ministrice obrane BiH Marine Pendeš boravio je u Međugorju, poznatom hercegovačkom hodočasničkom mjestu, udaljenom tek nekoliko kilometara od hrvatske granice.

Nedavna uhićenja 10 pripadnika HVO-a iz općine Orašje, osumnjičenih za zločine nad srpskim stanovništvom, u žižu zanimanja javnosti ponovno su aktualizirale i kaznene prijave protiv pojedinih visokih časnika, generala iz Republike Hrvatske. Među njima i aktualnog ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića.

On je prošlotjedni nedolazak u Sarajevo, na sastanak ministara obrane središnje Europe već prije pravdao neizostavnim obvezama u Vladi Republike Hrvatske želeći odagnati mogućnost eventualnog privođenja-uhićenja zbog kaznenih prijava.

10 prijava iz RS-a za ratne zločine

A, kako je to potvrdila u kratkoj izjavi za DW glasnogovornica MUP-a RS-a Mirna Miljanović, radi se o 10 kaznenih prijava protiv pripadnika HVO-a i HV-a koji se sumnjiče za ratne zločine na području tog entiteta tijekom pojedinh borbenih akcija.

“Izvješća i kaznene prijave MUP RS-a podnosio je Tužiteljstvu BiH u razdoblju od 1996. do 2010. godine i njih je ukupno do sada 10. Međutim, u posljednjih šest godina nije podnesena nijedna nova kaznena prijava”, kazala je glasnogovornica Miljanović u izjavi za DW. Ona je kazala da je, dalje na Tužiteljstvu BiH nadležnost za daljnje postupanje po ovim prijavama.

“Na Tužiteljstvu je sada provođenje istrage i podizanje optužnica”, kazala je Miljanović ne želeći govoriti o konkretnim imenima osumnjičenih i samo navodeći da su u pitanju i pripadnici HVO-a i HV-a.

Tužiteljstvo BiH: U DORH-u znaju o tome

Iz Tužiteljstva BiH potvrdili su da kaznene prijave iz RS-a nisu ništa novo te da u posljednje vrijeme nisu zaprimili nove materijale iz RS-a. “O predmetima koji postoje u Tužiteljstvu BiH, a odnose se na hrvatske državljane koji borave u Repubici Hrvatskoj, Tužiteljstvo BiH upoznalo je kolege iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske prilikom posjete glavnog državnog odvjetnika Hrvatske u kolovozu 2014. godine i inicirana je potreba rješavanja ovih predmeta”, izjavili su iz Tužiteljstva BiH.

Na pitanje protiv koga su prijave podnesene, što se istima stavlja na teret te o eventualnom podizanju optužnica – nema službenog odgovora iz Tužiteljstva, što potom stvara dodatnu mogućnost špekulacija u javnosti.

Radni ručak delegacija BiH i Hrvatske na čelu sa ministrima obrane dvije zemlje

Radni ručak delegacija BiH i Hrvatske na čelu sa ministrima obrane dvije zemlje

 

Sam ministar Krstičević ponavlja da je prvenstveni cilj Hrvatske i BiH suradnja i dobrosusjedski odnosi. On navodi i dobru suradnju pripadnika oružanih snaga BiH i Hrvatske u mirovnim operacijama u Afganistanu, te naglašava zajedničku suradnju pred mnogim izazovima..

“Mi danas imamo jako puno sigurnosnih izazova, asimetričnih prijetnji, terorizma, ekstremizma i radikalizma, ali i elementarnih nepogoda itd. i moramo imati sustave sigurnosti u naše dvije zemlje da mogu odgovoriti svim  rizicima s kojima su suočena naša društva. Mislim da je tu vrlo bitno zajedničko djelovanje i na tom tragu smo svi zajedno okrenuti budućnosti, jer nam je cilj sigurnost BiH i Hrvatske kao preduvjeta za bolji život”, kaže ministar Krstičević u Međugorju.

Svaki zločin mora biti kažnjen

Kada je riječ o mogućim optužnicama za ratni zločin, a u čiji kontekst se i on sam dovodi, izričit je:”Ja sam ministar obrane Republike Hrvatske, države članice NATO-a i članice EU-a. Prema tome, tu sam da gledamo budućnost i kako kvalitetno unaprijediti našu obrambenu suradnju i tu je moja odgovornost”.

Ipak, pritisnut brojnim pitanjima izrekao je i ozbiljnu kritiku prema Tužiteljstvu BiH.

m36413963_404
Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, dočekala u Međugorju ministra obrane Hrvatske Damira Krstičevića

“Što se tiče optužnica, želim kazati da je moj stav oko toga vrlo jasan: Svaki zločin mora biti kažnjen ali pravosudna tijela moraju biti neovisna, oslobođena svih političkih pritisaka i tu ne smije biti nikakve diskriminacije – da se jednima sudi na jedan, drugima na drugi način”, kazao je on.

Za podsjetiti je i kratka izjava generala Ante Gotovine čije se ime također spominje u ovom kontekstu, koji je na ovo pitanje medijima u Hrvatskoj kratko odgovorio:” To treba prepustiti Vladi”. No, za sada iz Tužiteljstva BiH dolaze samo šture rečenice i još nije poznato kako će, u konačnici, rezultirati prijave iz RS-a – novim optužnicama ili njihovim odbacivanjem.

DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: