Početak novog kruga političkih čistki u Rusiji?

16 11 2016

Hapšenje ruskog ministra ekonomije u tajnoj akciji za Ruse je šokantno jer to znači mnogo više od navodne borbe protiv korupcije, smatra Juri Rešeto.

r17969495_303

Pred zakonom su svi jednaki. A onaj ko je korumpiran mora se iskupiti. Ministar privrede Ruske federacije, Aleksej Uljukaev, je navodno korumpiran. On je navodno dobio dva miliona dolara u gotovini i zauzvrat odobrio preuzimanje naftnog koncerna Bašneft od strane velikog koncerna Rosneft, navodi rusko Tužiteljstvo.

“Optužbe su teške” – kaže glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Člank 6, paragraf 290 ruskog Krivičnog zakona kaže: “Korupcija u osobito velikim razmjerama”. Za to moraju postojati ozbiljni dokazi, rekao je Peskov. Također je rekao da istraga mora te dokaze dostaviti sudu. Naravno.

Otvoreno izražena sumnja

Glupo je samo da izvan Kremlja niko ne vjeruje u istinitost navoda – i da se uošte može zamisliti da je Uljukav ikada mogao uzeti mito. Ni Uljukaevo ministarstvo ni ruska Centralna banka koja je navodno pratila ovaj korumpirani proces preuzimanja Bašnefta. I ove sumnje se glasno izražavaju – što je netipično za Rusiju, gdje ljudi tri puta razmisle prije nego kažu nešto protiv zvanične interpretacije.

ju18376527_404
Juri Rešeto

Ono u što naprotiv niko ne sumnja jest da je spektakularno hapšenje ministra i njegovo medijsko praćenje bilo perfektno koordinirana akcija tajne službe: FSB je navodno pratio Uljakaeva više od godinu dana, a njegov telefon prisluškivao od kraja ljeta. Izvještaji više ruskih medija upućuju na izvore u tajnoj službi i u vladi. Podrazumijeva se da je bivši šef tajne službe i aktualni šef države Vladimir Putin znao za ovo i nije poduzeo ništa! On je mogao otpustiti Uljukaeva. Kazniti njegovu navodnu korupciju još ranije ili pak na drugi način. No donesena je odluka o spektakularnom hapšenju sa velikom pompom.

Usput rečeno ovo hapšenje liči na jedno drugo: premijer Kirovske oblasti, Nikite Belycha. I on je – baš kao i ministar Uljukaev – namamljen u zamku i “uhvaćen” u korupciji. Ista šema, iste optužbe. I sličan politički profil.

Posljednji nositelj nade za liberalni kurs

Belych je simpatizirao stranku ubijenog opozicionog političara Borisa Njemcova. Bio je mlad i ambiciozan. Želio je van iz provincije, u Moskvu. Ministar Uljukaev je u očima brojnih slovio kao posljednja nada u liberalni ekonomski kurs Rusije. Kao garant zapadnih investicija u zemlji. Je li njegovo hapšenje početak nove runde političkih čistki? U Moskvi se u svakom slučaju nagađa o tome čija će glava sljedeća letjeti.

Činjenica je da je hapšenje Uljukaeva, u najmanju ruku onako kako to mediji zahvaljujući vlastima predstavljaju, zapravo najžešća kritika same ruske vlade. Ono naime znači da u Rusiji nema mehanizama za borbu protiv korupcije. Inače moralo bi se vjerovati da iza fasade Alekseja Uljukaeva, kojeg svi poznaju desetljećima, stoji posebno lukavi zločinac. Jedan koji je noću pljačkao državne koncerne i za to bio podmićivan u gotovini. No preko dana je prema toj interpretaciji ovaj loši čovjek diskutirao sa Putinom i kolegama na sjednicama vlade o dinamici brutonacionalnog dohotka. I niko, ali zaista niko osim slavne tajne službe nije mogao ni slutiti da iza tog nevinog lica sa okruglim naočala stoji jedan tako genijali kriminalac…

Dw.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: