NOVI ŠOK IZ BOSNE I HERCEGOVINE : Hoće li Hrvatska platiti 13 milijardi eura ratne odštete Bosni Hercegovini?

16 11 2016

plenkovic-zvizdic13112016

SARAJEVO – Uhićenje desetorice zapovjednika i pripadnika HVO-a u Orašju, dan nakon što su premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier posjetili Bosnu i Hercegovinu, ne prestaje izazivati reakcije u javnosti i puniti medijske stupce naše i susjedne nam zemlje s kojom njegujemo, kako je te prigode rečeno, prijateljske odnose.

Prijateljski i solidarno u priči o uhićenjima postupili su tek hrvatski branitelji i dio braniteljskih udruga koje su ustale na noge prozivajući trome hrvatske institucije zbog nereakcije. S druge strane, populistički i jeftino, na noge je ustao i oporbeni SDP, odnosno njegovi nekadašnji ministri koji na ovom slučaju love jeftine političke poene, prozivajući Plenkovića. No, slučaj s kojim se hrvatski premijer suočio u prvim danima svoje vladavine, tek je nasljeđe njegovih prethodnika i svih prethodnih vlada, od Sanadera na ovamo.

Prekasno za reakcije

Da bi se takav scenarij mogao dogoditi, već je godinama upozoravao pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević, a s posebnim oprezom je na to aludirao u lipnju prošle godine kada je Tužiteljstvo BiH uhitilo u Hercegovini – Nikolu Zovka, Petra Krndelju, Krešu Raića i Ivicu Čuturu – zbog sumnji na počinjenje ratnih zločina na području Čapljine. Zanimljivo je da su u to vrijeme na vlasti bili isti oni koji danas prozivaju Plenkovića, dok nitko od SDP-ovaca zbog tih uhićenja nije poduzeo ama baš ništa. Štoviše, uhićenja su i u velikom dijelu medija prošla posve neopaženo, iako se još tada moglo naslutiti da priča neće na njima stati.

I danas Pero Kovačević u razgovoru za naš tjednik upozorava da priča nije gotova, jer bi iz Bosne i Hercegovine zbog inertnosti hrvatskih vlasti, uskoro mogla stići nova pljuska zbog trakavice koja se vuče za BiH generalima Praljkom, Prljićem i ostalima.

“Moramo biti svjesni da je odnos dosadašnjih hrvatskih vlasti u slučaju generala Praljka, Prljića i ostalih bio nikakav. Sadašnja vlast po tom pitanju možda nešto i poduzima, ali od vremena Ive Sanadera, pa do današnje Vlade, nikoga nije bilo briga za predmet Praljak, Prlić i ostali, a slično je tretiran i predmet Gotovina – Markač. Paralelno s tim predmetom, u Hrvatskoj je vođen i proces detuđmanizacije.

Svima je tada odgovaralo da Tuđman snosi krivicu, pa tako i političarima poput Vesne Pusić, koja je tvrdila da smo mi izvršili agresiju na BiH, a istodobno se sjetite i Mesićeve retorike. Oni su se ponašali kao da se to sve njih ne tiče, a zaključak raspravnog vijeća u prvostupanjskoj presudi govori o udruženom zločinačkom pothvatu gdje se, među ostalima, uz Praljka, Petkovića i ostale spominju Tuđman, Gojko Šušak i drugi. Ukoliko presuda ostane takva i postane pravomoćnom, iako mi poduzimamo sve da do toga ne dođe, to znači da će Hrvatska morati platiti ratnu odštetu Bosni i Hercegovini, prema nekim procjenama od najmanje 13 milijardi eura”, naglašava Pero Kovačević.

Ističe da o tome nitko ne govori, a Praljak u biti ne brani sam sebe, već brani i Hrvatsku bez da se itko na to osvrće. Tako je prošli mjesec haaško žalbeno vijeće od Praljka zatražilo da plati 2,8 milijuna eura troškova obrane, a nitko u Hrvatskoj na to nije reagirao, iako je taj slučaj presedan u Haagu. Međutim, tvrdi Kovačević, za našu vlast je to normalna situacija, dok hrvatska država više i nema što poduzeti, jer je već prekasno za bilo kakve reakcije. Može se eventualno pomoći obranama oko financiranja, a bude li Hrvatska trebala platiti odštetu, odgovornost će snositi svi ministri pravosuđa, od Orsata Miljenića unazad.

Kovačević se posebno osvrnuo na izdaju nacionalnih interesa i traljavost u slučaju Orašje, upirući prstom u krivce i apsurde: “Manje, više, stvar je tu jasna. Vidljivo je od Sanaderove vlade na ovamo, da je naša arhivska građa, a u ovom slučaju i HVO-a, korištena onako kako je tko htio. Tamo se moglo ulaziti kao u samoposlugu i svatko je dobivao ono što je htio dobivati. Ali nije problem da su tako radili samo Ministarstvo pravosuđa i Dorh, već je i cijeli sustav davao dokumentaciju neselektivno, bez da je proveden postupak u skladu sa Zakonu o zaštiti tajnosti podataka i prema svim drugim hrvatskim propisima”, naglašava Kovačević.

Što sada treba učiniti?

Pritom su sigurnosne službe trebale provjeravati što se može dati, kako se ne bi narušavali interesi obrane i nacionalne sigurnosti. No, svi su – i oni bivši i ovi sadašnji involvirani u to, pa Kovačević tvrdi da j riječ o skupu neznalica i prodanih duša. Prema njemu je neshvatljivo što se i kako sve radilo. No, kada su tužiteljstvo u Haagu ili obrana tražili od Vlade određeni dokument, onda je uvijek provođen postupak deklaficiranja tog dokumenta, a kada bi dobili dokumente, bilo je naglašeno da se oni mogu koristiti samo u određenom predmetu – primjerice, u slučaju Gotovina-Markač, ali se ne smiju davati trećim osobama, upućivati u druge slučajeve ili javno objavljivati.

“Tu je vidljivo da su svi radili nezakonito i zato nije realno za očekivati da će se utvrditi činjenično stanje”, strahuje naš sugovornik, dodajući da je ta neselektivnost omogućila da su Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine predani dokumenti koji se nisu ni smjeli, ni trebali dati, što je dovelo do toga da su oni u nekim slučajevima išli na varijantu udruženog zločinačkog pothvata.

Kovačević tvrdi da objava aktualne Vlade kako će poduzeti određene mjere – nije dovoljna, jer je odvjetnik generala Đure Matuzovića rekao da njega osobno nitko nije kontaktirao. Vlada je osnovala Savjet za suradnju s Haaškim sudom čiji je predsjednik Andrej Plenković, a tu su i ministri Krstičević, Stier i Orepić, ali oni ne mogu ništa napraviti jer nisu u svemu tome.

“Vlada, ako misli nešto postići treba imenovati tim pravnih stručnjaka koji znaju o čemu govore i koji su u to odavno involvirani kako bi se složila cijela strategija. Ali, prvo treba ustanoviti koja je dokumentacija predana, te napraviti bazu cjelokupne dokumentacije koja bi mogla pomoći u postupcima koji se vode pred Tužiteljstvom u Bosni i Hercegovini”, predlaže Kovačević.

Iako bi za ovaj propust netko trebao odgovarati, Kovačević ne vjeruje da će do toga doći, iako je prekršen, među ostalim, Zakon o zaštiti podataka, jer se arhivska građa nije mogla dati prije isteka roka od 30 godina. Nema Kovačević ništa protiv da se sudi ratnim zločincima, ali mi smo svoju dokumentaciju trebali adekvatno zaštititi.

“Davana su cjelokupna izvješća o djelovanju HV-a i HVO-a, što je protivno interesima nacionalne sigurnosti i obrane. Mi nismo smjeli dati cijelu mrežu podataka o tome kako i na koji način smo provodili pojedina borbena djelovanja. Ponašamo se vrlo neodgovorno u svemu tome, pa je objektivno za očekivati nova uhićenja s obzirom na broj predmeta koji su u raznim fazama postupka”, naglašava Kovačević, koji odgovornim smatra bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, koji je bio glavni inicijator potpisivanja sporazuma s BiH na Jahorini 2013., a uz njega odgovornost snosi i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

“Trebamo biti realni – kada su se predavali dokumenti, uvijek su s time bili upoznati predsjednik Vlade, ministri unutarnjih poslova, obrane i pravosuđa, te vanjskih poslova. Pritom ni Dorh nije protokole s BiH sklapao bez znanja i sudjelovanja državne vlasti, te bez zahtjeva aktualne vlasti koja je u to doba bila. Ja sam se tada jedini tome protivio. Ova se situacija sada mahom koristi u političke svrhe što je nedopustivo, iako optužnice imaju i jak politički utjecaj, što najbolje govori slučaj u Orašju.

Istodobno, Hrvatska je toliko nezainteresirana za ratnu tematiku da nismo na vrijeme osnovali niti Memoralni dokumentacijski centar, već smo i po tom pitanju zakasnili za BiH i Srbijom. Hrvatska je propustila i propušta poduzimati pravne, diplomatske i političke mjere. U tome je problem naših vlasti koje su se podredile Carli del Ponte i ulasku u EU, a nisu marile za interese Hrvatske. Aktualna Vlada još nije svega svjesna i ne zna što treba raditi”, zaključio je Kovačević.


Autor: Dnevno.ba
Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: