Dan RS će se obilježavati u svim gradovima i opštinama RS

16 11 2016

srn2016-11-16_1330578_1
Izvor: Srna

Odbor za proslavu Dana Republike Srpske danas je usvojio program proslave 9. januara – Dana RS 2017. godine, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću predsjednika RS.

Današnjom prvom sjednicom Odbora predsjedavao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

“Kao i prethodnih godina, kod predsjednika RS predviđeni su tradicionalni prijemi predstavnika zakonodavnih i izvršnih organa i institucija RS, pravosudnih organa RS, predstavnika RS u zajedničkim organima Bosne i Hercegovine, predstavnika vjerskih zajednica, kulturnih i naučnih radnika, privrednika, predstavnika boračkih organizacija, sportista, studenata, nagrađenih učenika i medija”, navodi se u saopštenju.

U sklopu obilježavanja Dana RS predviđeno je polaganje vijenaca na spomenike palim borcima Vojske RS i borcima NOR-a, na Spomen kosturnicu, Spomeniku banjalučkim bebama, kao i polaganje vijenaca na spomen-obilježju bivšeg predsjednika RS Milana Jelića. Programom obilježavanja predviđena je dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima i održavanje sjednice Senata RS.

Svečana akademija povodom Dana RS biće održana 9. januara u sportskoj dvorani Borik.

“U svim gradovima i opštinama RS biće obilježen Dan RS, a u Banjaluci će 9. januara biti organizovan bogat kulturno-umjetnički program”, navodi se u saopštenju i dodaje da je programom predviđeno i tradicionalno obilježavanje u Brčko Distriktu.

Narodna skupština RS krajem prošlog mjeseca usvojila je Zakon o Danu RS u kojem se navodi da se “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike”, kao i da se on obilježava i praznuje kao sekularni praznik. Prema ovom Zakonu Vlada RS svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja. Sjednici na kojoj je usvojen ovaj Zakon nisu prisustvovali poslanici Koalicije Domovina jer su je smatrali protivustavnim i antidejtonskim djelovanjem.

Do donošenja Zakona o Danu RS došlo je nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike. Nakon toga je Narodna skupština RS usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS, a referendum je održan 25. septembra iako je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Anadolija, N1,
16.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: