‘GLUHI TELEFONI’: Izetbegović negira dogovor s Čovićem, SDP tvrdi da su dogovorili treći entitet

15 11 2016

dragan_covic_i_bakir_izetbegovic

Samo dan nakon što je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović na  druženju s novinarima izjavio da je gotovo dogovoren način izbora članova Predsjedništva BiH, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović kazao je da sa Čovićem nije razgovarao o toj temi.

Čović je najavio kakao se do kraja siječnja može očekivati rješenje pitanja presude u slučaju ”Sejdić i Finci” te da je pitanje izbora članova Predsjedništva, barem što se tiče FBiH, skoro u potpunosti riješeno.

”Prema Master planu koji smo usvoji obvezali smo se do 31. siječnja 2017. implementirati presudu “Sejdić-Finci”. Ukoliko se ne bude implementirala presuda Europskog suda za ljudska prava,  BiH ne može očekivati dobivanje statusa kandidata za EU”, jasno je kazao Čović koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

Kada je u pitanju Federacija, kaže kako su skoro riješili način izbora članova Predsjedništva, ali nije želio ulaziti u detalje kazavši tek da se radi o rješenju koje je u javnosti već spominjano.

Neće ići lako

Čini se kako i ovoga puta neće ići glatko, jer dok Čović najavljuje rješenje do kraja siječnja 2017., Izetbegović ga u startu demantira.

“Jučer smo Čovic i ja imali kraći razgovor uz kavu, dotakli smo niz tema, ali nije bilo posebnih razgovora o samom rješavanju izbora članova Predsjedništva BiH. Pretpostavljam da je gospodin Čović imao na umu ranije razmatrana rješenja”, kazao je Izetbegović za Klix.

Naglašava da je SDA već duže vremena spremna kao osnov za pregovore i temelj konačnog rješenja uzeti tzv. Fuleov model, razvijen kroz ranije pregovore za rješavanje presude ”Sejdić-Finci”.

“Međutim, dvije stvari moramo razjasniti. Prvo, promjena modela za izbor članova Predsjedništva BiH je potrebna, ali o dubljim strukturnim promjenama i ustavnim reformama šireg opsega zasada ne može biti govora jer ne postoji konsenzus po tom pitanju. Drugo, da bismo stvorili pozitivnu atmosferu koja omogućava rješenje presude ”Sejdić-Finci”, neophodno je intenzivirati reformski zamah, obnoviti u punom kapacitetu rad Parlamenta FBiH, pokrenuti intenzivnu izgradnju infrastrukture u Federaciji BiH i time dokazati da koalicija funkcionira , kazao je Izetbegović.

Treći entitet

I dok se Čović i Izetbegović još ne mogu dogovoriti ni jesu li blizu dogovora, iz SDP-a se pitaju jesu li HDZ i SDA već dogovorili tri etničke izborne jedinice?

”Pozivamo čelnike HDZ i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića da javno kažu šta su to “skoro dogovorili” u vezi sa načinom izbora članova Predsjedništva BiH. Da li je dogovor da imamo tri etničke izborne jedinice ili nešto drugo?”, pitaju iz SDP-a.

Podsjećaju Izetbegovića i Čovića da je ovo država njenih građana, da su ih građani izabrali i da građani imaju pravo znati šta se to dogovara o njihovoj državi. ”Očito je da se radi o politici koja ima svoj kontinuitet, pa stoga insistiramo da gospoda Čović i Izetbegović konačno obznane i šta su dogovorili u ljeto 2014. godine, kada su javnosti poručili da imaju rješenje za Mostar, ali da ne žele to elaborirati da ne bi „iritirali narod“. Nama, u SDP BiH, potpuno je jasno da se radi o politici utemeljenja trećeg entiteta, kog nam uporno pokušavaju prodati. Raskrinkali smo sve do sada servirane priče o trećoj izbornoj jedinici, virtualnim izbornim jedinicama, ‘megakantonima’ i svim drugim kukavičjim jajima pomoću kojih nam se pokušava učiniti prihvatljivim model stvaranja trećeg entiteta”, poručili su iz SDP-a.

Moguća rješenja

Presuda u slučaju ”Sejdić-Finci” zahtjeva rješavanje pitanja mogućnosti kandidiranja građana koji se izjašnjavaju kao ”ostali” za sve nivoe vlasti, odnosno i za Predsjedništvo BiH.

Hrvatski predstavnici u vlasti zajedno s ovim pitanjem nastoje riješiti i ”hrvatsko pitanje” kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva kako se ne bi moglo dogoditi da Hrvatima drugi mogu birati člana Predsjedništva.

Godinama unazad hrvatske i bošnjačke stranke ne mogu doći do dogovora oko ovog pitanja, a mnogi pregovori u kojima je arbitrirala i međunarodna zajednica su propali.  U igri je bilo više rješenja, ali nijedno nije bilo prihvatljivo za obje strane.

Jedna od opcija bila je i dvije izborne jedinice u Federaciji. Druga ozbiljna varijanta bio je prijedlog nekadašnjeg komesara za europska pitanja Štefana Fulea iz 2013. godine koji sada spominje Izetbegović.

Fuleov prijedlog predviđa da onaj tko osvoji najveći broj glasova iz FBiH ulazi u Predsjedništvo BiH, te da mu se računaju najbolji rezultati u pet županija, a da se za drugog član Predsjedništva bira onaj koji dobije najviše glasova u drugih pet županija. Ovaj prijedlog svojevremeno je u Bruxellesu srušio SDP koji je tada bio dio vlasti.

Dnevnilist.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: