Crna Gora na ivici ekonomskog sloma

15 11 2016

Pored duboke političke i društvene krize koja trenutno trese Crnu Goru, čini se da ništa manju dramu država ne preživljava ni kada na red dođu ekonomija i javne financije.

screenshot_10-13

Štoviše, okolnost da su ovako važna pitanja po jednu zemlju i narod trenutno drugorazredna i posve skrajnuta u drugi plan, najbolje objašnjava koliko je zaista ozbiljna kriza u zemlji.

I upravo na jučerašnji dan, Crna Gora se putem emitiranja obveznica zadužila za dodatnih 100 milijuna eura. Sam po sebi, ovaj podatak i ne bi bio naročito uznemiravaujući, da nije činjenice koja nam govori da se zemlja već godinama nalazi u negativnoj spirali konstantnog zaduživanja gospodarstva i građana, u kojoj svaki sljedeći kredit država uzima jedino kako bi otplatila već postojeći. I stalno tako unedogled.

Dakle, crnogorsko društvo živi na dug. A okolnost da je i pored aktualnog rebalansa proračuna ovih dana određenog oko 2,03 milijarde eura (koji je ionako umanjen za sto milijuna u odnosu na projekciju sa početka godine), deficit u državnoj kasi ponovo nekih stotinjak milijuna eura – objašnjava koliko je ionako skroman standard crnogorskih građana zapravo i dalje dobrano život iznad granica mogućeg.

Jučer se na inicijativu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s njihovom delegacijom u Skupštini Crne Gore sastao i Poslanik SNP Aleksandar Damjanović, koji je rekao da nije nikakva novost da “stanje u javnim financijama Crne Gore nije dobro”, kao i da je objektivan prikaz takvog stanja dat u izvješću Europske unije za tekuću godinu.

– Dakle, ono čega smo svi svjesni, ali nismo svi svjesni toga da treba da se radikalno radi na popravljanju takvog stanja. A sve ovo što se događa i ovih dana nam svjedoči da Vlada nije sposobna napraviti radikalne promjene u području javnih financija. Činjenica da je danas zastupnicima podijeljen prijedlog rebalansa proračuna za tekuću godinu, a od sjutra ističe krajnji rok za dostavljanje novog proračuna za narednu (2017) godinu, dovoljno govori o ozbiljnosti situacije – kaže Damjanović, koji je i predsjednik odbora za gospodarstvo, financije i proračun u Skupštini Crne Gore.

Ono što je u svojim javnim nastupima često potencirao, kako kaže, “jeste da je rast javnog duga, koji je sve brži i brži, kao i rast deficita, nešto što će crnogorske javne financije brzo dovesti do zida, i to se upravo i dešava “.

– Ovaj rebalans je i potvrda svega toga. Naravno, rebalans sam po sebi jeste jedna igra gdje se neutrošena sredstva u dijelu kapitalnog proračuna za auto-put, koji se negdje kao projekt razvija vrlo sporom dinamikom, sada kroz rebalans prebacuju dijelu potrebnih sredstava za tekuću potrošnju, prvenstveno zbog Zakona o zaradama u javnom sektoru – tvrdi Damjanović. Ali, kako kaže, suština je što se i pored jasnih normi iz Zakona o proračunu, i fiskalne odgovornosti, ne pristupa nikakvim programima sanacije proračunskih izdataka i pokušajima da se zaustavi rast javnog duga i da se fiskalni kriteriji dovedu u zakonske okvire.

– O tome svjedoči Izvještaj DRI o reviziji proračuna za 2015. godinu, i negdje je jasno da se s ovakvom politikom neće moći dalje – ističe Damjanović. Kako precizira, “Crna Gora je ove godine dobila i niži kreditni rejting, što već usložnjava mogućnost zaduženja na inozemnom tržištu, bez obzira na, u ovom trenutku, povoljne uvjete”. Što će, kako je rekao, “već na srednji rok imati negativne učinke po javne financije”.

– Jednostavno, proračunski izdaci koji su i dalje visoki, neodrživi, a politički vrlo propulzivni za vlast, kao i loša naplata proračunskih prihoda i problemi s naplatom – od poreznog duga, do koncesija itd, ono su što pravi ogromne probleme crnogorskim javnim financijama. I ukoliko ne bude radikalnih mjera i radikalnih rezova, a ne vidim da je ova vlada spremna na to, niti da će naredna biti – ući ćemo u zonu velike financijske nestabilnosti. zaključuje funkcioner Socijalističke narodne partije, piše Sputnik.

 

Revolucija.org

 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: