Zapad nije ujedinjen u stavu da treba smijeniti Dodika

14 11 2016

Petar Ivancov ekskluzivno za TV1

Petar Ivancov / Vijesti.ba

Petar Ivancov / Vijesti.ba

 

Kako jedan odgovoran međunarodni zvaničnik može reći da legitimno izabrani predsjednik entiteta treba biti uklonjen?! Valentin Incko preuzima odgovornosti koje nisu u skladu s njegovim mandatom. On je predstavnik međunarodne zajednice, a izgovorivši to, djelovao je u ime jednog dijela međunarodne zajednice. Čak mislim da zapad nije ujedinjen u stavu da treba smijeniti Dodika, istakao je u ekskluzivnom razgovoru za TV1 ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

TV1: Kako komentirate izborni rezultat u SAD, odnosno izjavu Donalda Trampa o Siriji, da aktivnosti treba usmjeriti isključivo protiv ISIL-a?

IVANCOV: On je izbor izbornog tijela i rekao bih da je pobijedila najbolja osoba. Možemo se slagati ili ne, ali je to rezultat i Tramp je novi predsjednik. Rekao bih da je rano da sudimo kakve će biti njegove politike. Potrebno mu je vrijeme da shvati šta se dešava. Da dobije jasnu sliku mogućnosti i možda negativnih strana bilo koje politike koju bi mogao smatrati razumnom. Pomenuo je Siriju. Smijer te izjave je ispravan, on ISIL vidi kao glavnog neprijatelja i mislim da je to ispravno i da bi to trebao biti glavni cilj međunarodne zajednice.
Mi možemo govoriti o Asadu ili opoziciji, ali mislim da je to sve sporedno. Glavni cilj trebala bi biti borba protiv terorizma u Siriji.

TV1: Smatrate li izvjesnim da će doći do poboljšanja odnosa SAD i Ruije?

IVANCOV: Prerano je za reći. Spremni smo i neophodno je izmijeniti odnose. Trenutno stanje je neprihvatljivo. Mislim da je neprihvatljivo i SAD. Donald Tramp će morati formulisati svoje politike. To je novi početak. On nema unaprijed određenih mišljenja i mislim da je prilika za otvaranje novih stranica, koje neće biti svima dobre, ali su nova šansa.

dn5829f72d-6310-45e9-a4d1-7c5d0a0a0a80-ivancov-slika-2-previeworg

TV1: U Bugarskoj je pobijedio proruski kandidat. Sličan rezultat se očekuje u Moldaviji. Kakve su ovo vijesti za Rusiju?

IVANCOV: Ne bih se složio sa izrazom „proruski“. Čini se da bilo koja osoba, koja pokuša zauzeti objektivan stav prema odnosima s Rusijom se označava kao proruska. To nije nužno loš izraz. Važno je da je neko konstruktivan i u stanju da vidi prednosti odnosa, te da bude bez predrasura.

TV1: Špekulira se o ruskoj umješanosti u nemire u regiji, kada su u pitanju izbori u Crnoj Gori, Makedoniji i konstantno se pravi slika da Rusija utiče na dešavanja u regiji. Šta je tu istina i koliko je Rusija zainteresirana za ovu regiju?

IVANCOV: Zainteresovani smo i to je činjenica. Sve zemlje vidimo kao dugoročne partnere. Prirodno je da Rusiju zanima razvoj dešavanja. ne volim teorije zavjere i ne vjerujem da sve što se dešava uključuje nečiju intervenciju, ne samo Rusije, već bilo koje druge vanjske sile. Vjerujem da postoje objektivni procesi koji se dešavaju u zemljama regije. Uzmite na primjer Crnu Goru. Imali su izbore, imamo izborni rezultat i on nam se sviđa ili ne. Jasno smo rekli da nismo imali ništa sa pokušajima, kakvim ih je predstavila Đukanovićeva vlada, da se makne s vlasti.
Nisam vidio dokaze bilo koje strane. ni za ono što je rekao srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ni za ono što je Đukanović rekao. Pokušavamo održati stabilne i konstruktivne odnose sa Crnom Gorom. U Makedoniji je proces komplikovan. Mislim da problem nije intervencija bilo koja, već odnosi stranaka. Makedonija je komplikovano društvo i to se mora interno riješiti. Međunarodna zajednica ako može treba pomoći, ali ne i stati na bilo koju stranu i ne pokušavati nametati rješenja.

TV1: Sastajali ste se s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, razgovarali o referendumu, na sjednici PIC-a izdvojili ste mišljenje i tražili kompromis. Kako vam sve izgleda danas, kada je sve prošlo?

IVANCOV: Imali smo referendum, nije bilo incidenata unatoč onome što su neki članovi međunarodne zajednice ili lokalni akteri predviđali. Nije bilo nasilja. Imamo rezultat koji pokazuje da građani RS žele slaviti svoj nacionalni dan 9. januara. NSRS je reagovala i izmjenila zakon, pa se 9. januar, Dan RS, slavi kao sekularni praznik. Trenutno ne vidim nikakav problem. Morat ćemo vidjeti kako će to prihvatiti Ustavni sud BiH i međunarodna zajednica općenito. No, šta je uopće bio problem? Cijela stvar je prenapuhana.

TV1: Predstavnik ste zemlje članice PIC-a. Jedne od strana članica UN-a. Kako komenntirate poziv visokoga predsatavnika Valentina Incka zapadu da „ukloni Milorada Dodika“?

IVANCOV: Valentin Incko preuzima odgovornosti koje nisu u skladu s njegovim mandatom. On je predstavnik međunarodne zajednice, a izgovorivši to, djelovao je u ime jednog dijela međunarodne zajednice. Čak mislim da zapad nije ujedinjen u stavu da treba smijeniti Dodika. Sjećam se sjednica PIC-a i nikada ni jednog člana nisam čuo da je pozivao na uklanjanje legitimno izabranog predsjednika RS.
Kako jedan odgovoran međunarodni zvaničnik može reći da legitimno izabrani predsjednik entiteta treba biti uklonjen?! Ako ga treba ukloniti, postoje procedure. Incko kaže da bismo jednostavno trebali djelovati u jednom pravcu, bez značajnih argumenata. Da jednostavno nekoga uklonimo jer nam se ne sviđa. Vjerujem da Incko nije nepristrasan.

TV1: Je li Ured OHR-a poretban BiH u ovom trenutku?

IVANCOV: Mnogo puta sam rekao da vjerujem da su vremena visokih predstavnika davno prošla. Kada je potpisan Dejtonski sporazum, on je bio dio kompleksnog aranžmana dogovorenog za BiH. U to vrijeme, visoki predstavnik igrao je određenu ulogu.

Danas, BiH je suverena zemlja, ona nije neka vrsta protektorata, kojoj neki strani predstavnik treba diktirati šta treba raditi. Vjerujem da to nije pošteno i da je to neprirodno. S druge strane, ako pogledate šta je visoki predstavnik u zadnje vrijeme postigao, nema mnogo toga što bi se moglo pomenuti. Ono šta on radi je da prijeti, osuđuje i okrivljuje različite pojedince u ovoj zemlji sa naglaskom na vođstvo RS.

Da li je on riješio problem u Mostaru koji postoji već dugo vremena? Ne. Kada su u pitanju posljednja dešavanja u vezi sa referendumom, da li je učinio nešto konstruktivno da donese rješenje? Ne, nije. Sve što je radio jeste da je dao dvije ili tri izjave kojima je osudio RS i to je bilo sve. Ono što je trebalo jeste dijelog zainteresovanih strana.

dn5829f77b-60d8-4207-bb3b-7c570a0a0a80-ivancov-slika-4-previeworg

TV1: Nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladenom Ivanićem rekli ste da se tenzije u BiH trebaju smiriti. Situacija se od tada dodatno zakomplikovala. Kako sada Vi vidite situaciju?

IVANCOV: Da li se dodatno zakomplikovala? Ono što mi se sviđa u BiH, a ne pokušavam biti ironičan, jeste da se uvijek dešava nešto. Postoje različita dešavanja, pozitivna i negativna. Mi bismo trebali da im pristupimo na način koji će olakšati rješenja, a ne kreirati probleme. Kada sam razgovarao sa članom Predsjedništva BiH Ivanićem, razgovarali smo o situaciji ovdje. To je bilo u vrijeme referenduma. Obojica smo se složili da je potrebno da svi naprave korak unazad, da mirno sagledaju situaciju, da se uključe u dijalog i mirno pronađu rješenja. To je bila poruka koju smo pokušali poslati javnosti.

Na određeni način, bili smo u pravu. Referendum je prošao mirno, donesena je odluka izbornog tijela, glasača i oni su dogovorili oko nečega, odnosno odlučili su da 9. januar i dalje treba biti nacionalni praznik RS. To je bilo sve. To je zatvorili ovo pitanje. Ono što je uslijedilo bio je sastanak NSRS, gdje je odlučeno da bude usvojen novi Zakon o praznicima. To je bilo to.

Sada se uvijek dešava nešto. Imali smo hapšenje deset Hrvata koji su osumnjičeni da su krivi za nešto što se dešavalo tokom konflikta. Došlo je do razmjene mišljenja između člana Predsjedništva BiH Izetbegovića i predsjednika RS Dodika. No, to nije ništa novo. Postoje razlike između političara i oni razmjenjuju poruke, ponekad možda to rade agresivno, ali i to je dio politike.

Šta je još dramatično? Situacija u FBiH. Možemo vidjeti da tu postoje ozbiljni problemi. No, to ne znači da imamo veliku krizu ili da će početi rat. To je činjenica u BiH.

TV1: Ponovo se pokreće pitanje ratnih zločina i presuda za ratne zločine. Pomenuli ste hapšenje bivših pripadnika HVO. Je li Rusija zadovoljna urađenim poslom u Haškom tribunalu, odnosno šta možemo očekivati kada izvještaj Tribunala dođe u UN?

IVANCOV: Haški tribunal šalje svoje izvještaje UN-u svakih šest mjeseci. Ja ne očekujem ništa dramatično. Generalno govoreći, Tribunal je trebao biti zatvoren prije nekoliko godina. Imamo odluku Vijeća sigurnosti da Tribunal treba da nastai sa svojim radom zbog slučajeva koji još nisu završeni, ali ipak što prije Tribunal kompletira svoju funkciju, to je bolje.

Rusija je podržala uspostavljanje Međunarodnog tribunala i naravno stojimo pri toj odluci. No, dio rada Haškog tribunala je ispolitiziran. Nije bilo izbalansiranosti slučajeva koji su došli pred Haški tribunal. Smatramo da taj balans nije bio prirodan. Smatramo da je na neki način Tribunal težio ka tome da osudi srpske političare iz vremena rata, dok sa druge strane, nije posvećena dovoljna pažnja zločinima koje su počinili određeni političari drugih nacionalnosti.

Proveo sam šest mjeseci na Kosovu. Ja znam nekoliko slučajeva sa Kosova koji su završili pred Haškim tribunalom. A kakav je rezultat? Protiv svih očekivanja, rezultati su bili minimalni.

dn5829f7b5-790c-4d40-82ec-7c4f0a0a0a80-ivancov-slika-3-previeworg

TV1: Mnogo se govorilo o ekonomskoj saradnji BiH i Rusije, bilo je problema u vezi sa izvozom namirnica biljnog porijekla, odnosno voća i povrća, mislim da je to riješeno. Međutim, posljednji put kada ste bili gost Dnevnika TV1, kazali ste da je energetika jedan od ruskih prioriteta. Da li je došlo do pomaka u tom segmentu posljednjih pola godine?

IVANCOV: Ne mislim da se išta dramatično desilo. Naše kompanije rade u energetskom sektoru. Pogledao sam nove statističke podatke, Zarubežnjeft koji posluje u RS je glavni platiša poreza u BiH. Oni imaju određene poteškoće u poslovanju, ali one nisu nastale zbog toga što oni ne rade na pravi način, nego zbog trenutnog stanja tržišta nafte u Evropi. Ipak, oni su najavili da će investirati dodatnih deset miliona evra u razvoj svojih pogona u ovoj godini.

Imamo i Gasprom i Neft, benzijske pumpe. Mi smo govorili o energetskom sektoru i ja bih rekao da je to jako dobar znak da je proces izgradnje gasnog toka iz Rusije ka Evropi ponovo otpočeo. Ako turski tok uspije da dobije na zamahu i da zamijeni južni tok, onda ćemo imati nove mogućnosti za ovu regiju. Taj gasovod prolazio bi kroz nekoliko zemalja u regiji i vjerovatno kroz BiH.

TV1: Za kraj ćemo o kulturi. Počela je prodaja ulaznica za balet koji će biti održan 12. decembra u Sarajevu. Dolazi državni balet iz Petrograda.  Hoćete li biti prisutni i da li je Ambasada uključena u organizaciju ovog sjajnog baleta?

IVANCOV: Divna stvar, zaista. Umjetnike ovdje dovodi jedna komercijalna kompanija i mi nismo uključeni na taj način. No, mi pokušavamo pomoći da se promoviše ovaj brilijantni spektakl i ja ću definitino biti prisutan na predstavi u Sarajevu.

(Vijesti.ba / TV1)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: