Paddy Ashdown za Fokus.ba: Jedina nada za BiH je smjena generacija

14 11 2016

Bosni i Hercegovini trebaju svježa lica na političkoj sceni i smjena generacija na vlasti je jedini način na koji se može sačuvati mir, izjavio je u razgovoru za Fokus.ba Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

p9757263922_52bf17f210_k-696x456

Ashdown je u BiH ostao zapamćen kao najaktivniji visoki predstavnik. U periodu od 2002. do 2006. godine kada je izvršavao ovu funkciju, kroz bonske ovlasti nametnuo je čak 430 odluka, a u jednom danu smijenio je čak 60 dužnosnika RS-a. Svojevremeno je bio lider Liberalnih demoktara u Velikoj Britaniji. Danas je u penziji i u medijima se često pojavljuje kako bi pružio podršku svojoj stranci.

U razgovoru za naš portal Ashdown je govorio o mogućnostima konstruktivnih promjena u BiH, propustima Brisela kada je riječ o našoj zemlji, predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i njegovim prijetnjama referendumom o otcjepljenju, a najavio je i da će uskoro posjetiti BiH.

“Kada je riječ o stalnim najavama referenduma o otcjepljenju RS-a, svi u BiH i na Balkanu koji žele tako nešto trebaju znati da referendumi u BiH neće voditi boljoj situaciji, nego lošijoj. Dodik zna da su referendumi samo koraci ka raspadu BiH. Međutim, to bi bilo protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu i predstavljalo bi opasnot za mir u BiH. To bi također onemogućilo bh. građanima jedinu budućnost u kojoj bi živjeli u miru i prosperitetu, a ta budućnost je u Evropskoj uniji i NATO-u“, rekao je Ashdown za Fokus.ba.

On nije želio komentarisati rad aktuelnog visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je često meta kritika u BiH, budući da je bonske ovlasti do sada upotrijebio oko 50 puta i često dozvoljavao udare iz RS-a na ustavni poredak BiH.

“Nikada ne komentarišem rad onih koji su me naslijedili. Mislim da osnovni problem BiH leži u njenim političarima koji ne mogu da grade pravu budućnost za zemlju. Dio odgovornosti leži i na Briselu koji ne koristi svoje prednosti kako bi podržao konstruktivne promjene”, istakao je Ashdown.

Podsjetio je da je nedavno podržao Našu stranku na lokalnim izborima u BiH jer smatra da su jedina nada za BiH svježa lica koja će zemlju pokrenuti naprijed.

“Postoji nepisano pravilo za zemlje koje su izašle iz rata. Održiv mir može se postići samo ako generacija koja se borila u ratu napusti vlast, a nova generacija dođe na vlast. To se još uvijek nije desilo u BiH”, naveo je Ashdown.

Na pitanje da li će izlazak Velike Britanije iz EU uticati na BiH, Ashdown je naglasio da se to neće odraziti na našu zemlju koja je kandidat za članstvo u EU.

Ashdown je dodao i da mu BiH mnogo nedostaje otkako je otišao sa funkcije visokog predstavnika.

“Moja žena i ja smo ostavili dio naših srca u BiH koja ima sjajne ljude. Mislim da ću doći u BiH poslije nove godine. Sve najbolje svima u BiH”, poručio je Ashdown na kraju razgovora za portal Fokus.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: