PSIHOZA DRUŠTVA: SVETI DUH DEJTONA

13 11 2016

„Psihoza (med.) je psihički poremećaj kod koga je kao primarni simptom prisutno otuđenje pacijenta od realnosti“. 

C8726548724-h
  

Piše: Hamdo Čamo

 

Poput psihotičnih bolesnika postoje društva i države koje nisu spremne da se suoče sa istinom. Istina je ona koja nikome ne odgovara i ako u društvu ne postoji dovoljno građanske hrabrosti, pojedinačne i medijske, te se ista ne pozove, nju donese vrijeme.

Volio bih da vjerujem da je naša domovina, Bosna i Hercegovina, suverena i nezavisna država. Ali nije. Volio bih da vjerujem da su u domovini svi građani ravnopravni. Ali nisu. Ustavnim inžinjeringom marionetskih vlasti (pl.), upravo svi oni „obespravljeni i svedeni na broj“ u Bosni i Hercegovini, ne samo da šutnjom podržavaju, već svojim izbornim glasom održavaju i brane sistem aparthejda – uzdižući sebe u ulogu saučesnika, a ustavni duh Dejtona, međusobne podvojenosti i nejednakosti na pijedastal očiglednog fašizma. To vrijeme traje još od 1995. godine. Od svih njih koji kažu sebi „mi“ – tisućljetni Bošnjaci od majke Bošnjakinje i oca Bošnjaka – koji su od sebe napravili dejtonske robove i ekonomske ovisnike, koji su na nekoć cijenjeno bh. građanstvo odbacili, odbacili su istovremeno ravnopravnost i cijenjeno slovo Ustava Republike Bosne i Hercegovine koje se u agersiji branilo i za koje se ginulo.

Volio bih da vjerujem da to nisu uradile SDA/Islamska Zajednica, HDZ/Katolička crkva, SDS i SNSD/Pravoslavna crkva, kao (SDP) i druge bh. stranke, njihove perjanice i poslušnici širom Bosne i Hercegovine. Na žalost, jesu.

U Bosni i Hercegovini postoji politika pojedinih naroda koji njeguju osjećaje ugroženosti tamo gdje isti ne postoje. Isti uživaju više sloboda od drugih narod au okruženju, pa i od nezaštićenog većinskog naroda u BiH nad kojim su počinjeni najmasovniji ratni zločini od kraja Drugog svjetskog rata, dapače, nad kojima je počinjen genocid, a isti nikada u javnosti ne kažu da su ugroženi. Kako pored takve populističke politike jednom ćutljivom radniku rudaru, u duhu Dejtona smještenog pod „ostali“, pored toliko doktora nauka i akademika, ANUBiH, Svjetskog Bošnjačkog Kongresa (SBK), Kruga 99, Vijeća Kongresa Bošnjaka i Intelektualaca (VKBI), Foruma Bošnjačkih intelektualaca (FBI) i mnogih drugih „nezavisnih udruženja i institucija“, objasniti da on – koji privređuje tvrdu valutu društvu – nije ravnopravan – niti kao vjernik, a kamo li kao član društva, već tek kao „drugi i ostali“, (čitaj – zadnja rupa na svirali tj. niko, jer pravo osim „građanstva“ ne poznaje izraz „ostali“), koji u Predsjedništvu BiH nema svog predstavnika niti predsjednika, k tome, ne može biti čak biran u institucijama vlasti, kamo li da predstavlja vlast? Takvih i bezbroj besmislenih fašisoidnih kriterija i scenarija Ustava u Duhu sv. Dejtona ima jedino u najgorim diktaturama svijeta i još u Bosni i Hercegovini. Kako je sv Duh Dejtona uvjerio mase da su oni zapravo demokratski narod koji živi u demokratskom društvenom uređenju, nije poznato. Ukoliko jeste, za to su odgovorni svi oni – po horizontali u vertikali – koji sistemski narod uče i uvjeravaju da je Dejtonski Ustav demokratski ustav, a da je bh. društveno-političko urešenje demokratsko uređenje. Dok naspram ćutljivoga „dejtonskoga primjerka“ i njemu bez broja sličnih – članovi vladajuće elite, predstavljaju jedan procenat nosilaca cjelokupnog kapitala društva, zarađuju na svijetlu dana svoje milione uživajući na imanjima kojima mogu da pozavide zvijezde Hollywooda, „drugi i ostali“, ako imaju sreće – duhom sv. Dejtona obespravljeni i opterećeni ratama dužničkih kredita preživljavaju od mjeseca do mjeseca.

Dok se branila Republika Bosna i Hercegovina i Ustav Republike BiH građanin prvog reda, tipovi radnika gospodina rudara, kada su preživjeli agresiju i odbranili državu (većinom potom i napustili), Dejtonskim ustavom – u kojem su čvrsto ukomponovane sankcije „antidaytonskog djelovanja“, ali ne i one u skladu sa članom 155. Ustava R BiH – prestaju biti ravnopravni građani. Uostalom, tu su predmeti Sejdić-Finci najbolji primjer društveno-političkog uređenja i fašisoidnog Ustava po slovu Dejtona. Građani prvog reda preko noći postaju podijeljeni na čuvare tekovine nametnutog ustava po slovu sv. duha Dejtona (vlasti etničkih torova, entiteta, kantona, općina, kao i oni koji čine stranačku elitu, ali dno i bazu birača poslušnika), promotora i budućih katalizatora društvenih podjela, dapače, ljudske i socijalne katastrofe širih razmjera, diobom naroda nekoć građanske države na:

a) konstitutivne (ustavotvorne, državotvorne, suverene) narode
b) ostale (nacionalne manjine) i
c) građane (nacionalno neopredijeljene / pripadnike bilo kojeg od navedenih naroda)

Psihoza društva po svetom duhu Dejtona posljedica je općeg sljepila većine nastalog u vakuumu završetka agresije i rata u službi manjine koja strahom , lažnim obećanjima i političkim manipulacijama prolongira stanje vlastite održivosti na tlu kriminala, etnonacionalizma i blasfemije u kojoj je na najotvoreniji način religija izdala vjeru. Cjelokupno društvo je postalo ovisnik nacionalnih snova svojih predvodnika u kojima su svi redom zaboravili svoju domovinu i državu, nekoć nezavisnu i suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu, a oni sami ostali su da vise zaboravljeni negdje u decenijskom međuprostoru vremena.
  
13.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: