Odnos Srpske pravoslavne crkve prema pripadnicima Crkve bosanske

13 11 2016

sabornemanjin

Osvajanjem Huma, od strana bosanskog bana Stjepana II Kotromanića a kojeg je preoteo od srpskog kralja Dušana, izazvalo je novi sudar pravoslavne religije i Crkve bosanske, poznate i omrznute od ranije u srpskim crkvenim krugovima. Srpska pravoslavna crkva je bosanske dualiste uvrstila u niz najzloglasnijih heretika i zvanično ih izopačila u svojim učenjima. Prokletstvo u srpskim sinodima bacano je na brojna imena koja su bila bliska Crkvi bosanskoj, a srpske sinodike u XIV stoljeću su spominjale imena bana Stjepana II, pojedine pripadnike bosanske vlastele, pojedine popove, pa čak i niz običnih muškaraca i žena koji su u pravoslavnim vjerskim krugovima bili poznati kao veliki zagovornici Crkve bosanske. Svi su bili etiketirani kao “prokleti babuni koji se nazivaju lažni hrišćani i rugaju se našoj pravoj veri”, i na sve je podjednako bacano prokletstvo.

Do sredine XIV stoljeća, crkvena borba između pravoslavlja i Crkve bosanske bila je izražena kroz politički sukob između bosanskog bana Stjepana II Kotromanića i srpskog kralja Dušana, oko posjeda u Humu. Jedan srpski zapis i bosanske vojnike, koji su učestvovali u borbi protiv srpske vojske oko Huma, naziva “bezbožnim i poganim babunima”. Uprkos obostranom i trajnom neprijateljstvu Crkve bosanske i Srpske pravoslavne crkve, pravoslavno stanovništvo je živjelo neometano unutar granica srednjovjekovne bosanske države i nije im nikada učinjeno bilo kakvo zlo. Razlog tome je vjerovatno i u činjenici da pripadnici Crkve bosanske i pravoslavci nikada nisu bili izmiješani. Pravoslavno stanovništvo je uglavnom živjelo na istoku i jugu države, odnosno na nekadašnjim dijelovima srpske države, dok je Crkva bosanska tek mjestimično prekoračila svoje teritorijalne opsege. Uz sve navedeno pravoslavni svećenici se nisu miješali, u političkoj sferi, sa licima Crkve bosanske, oko utjecaja na vladarskom dvoru. Tim poslom su se bavili samo krstjani i franjevci.

U vrijeme kada je Bosna dobila prve pravoslavne i katoličke stanovnike, počinje jača katolička i pravoslavna aktivnost prema Bosni. Taj period obuhvata sredinu XIV stoljeća.


bosnae.info

 

 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: