Nobilo: Hapšenja u Orašju nisu politički motivisana

13 11 2016
Izvor: N1

Izvor: N1

Hrvatski advokat Anto Nobilo rekao je da pritvaranje desetorice pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ iz Orašja, prema nalogu Tužilaštva BiH, nije politički proces, ali da može imati političke reperkusije.

Nobilo je podsjetio da se ovaj predmet nalazio u Tužilaštvu u Haagu, koji ga je zbog krupnijih slučajeva i počinilaca vratio pravosuđu BiH.

“Jedina relevantna tema za razgovor jeste da li postoji osnovana sumnja za zločine koji se pripisuju Hrvatima iz Orašja, i ima li dokaza za podizanje optužnice. Hrvatska tu ne može ništa napraviti”, rekao je Nobilo za HRT.

Spekulacije o tome da su hapšenja uslijedila samo dva dana nakon posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH, kao i pitanje zašto je hapšenje izvršeno na katolički praznik Svi Sveti, Nobilo je nazvao besmislenim.

Da je vrh BiH najavio Plenkoviću hapšenja, čak i da je za njih znao, pokazalo bi se da je pravosuđe u BiH pod kontrolom politike, što je nedopustivo. I šta znači da ih nisu trebali uhapsiti za vjerski praznik? Pa, u BiH je svaki dan neki vjerski ili neki drugi praznik, i ako bi se o tome vodilo računa, niko nikada ne bi bio uhapšen, istakao je Nobilo.

Ovaj poznati advokat, koji je pred Tribunalom u Hagu, branio i generala HVO-a Tihomira Blaškića, jutros je govorio i o procesu protiv šestorice Hrvata u predmetu “Jadranko Prlić i ostali”.

“Ukoliko se i u drugostepenoj presudi potvrdi međunarodni karakter rata u BiH, odnosno učestvovanje Hrvatske u tom ratu, to može imati ozbiljne posljedice po Hrvatsku”, napominje Nobilo.

Na konstataciju voditelja da je Hrvatska vojska bila prisutna u BiH na osnovu dogovora predsjednika Hrvatske i BiH, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, Nobilo je rekao da je to tek djelimično tačno.

“Zaboravlja se da je, po tom dogovoru, Hrvatska vojska mogla djelovati u BiH samo na osnovu poziva Alije Izetbegovića. To se sasvim sigurno desilo tokom ‘Oluje’, moguće je da je takav poziv postojao i kada je riječ o Posavini, pa i Orašju, ali sasvim sigurno Izetbegović nije Hrvatsku vojsku pozvao da se u Hercegovini bori protiv Armije BiH”, rekao je Nobilo.

Nobilo je dodao i da je Tužilaštvo u Haagu vodilo istragu za ratne zločine protiv Franje Tuđmana i da bi, da nije umro, on vjerovatno bio optužen.

N1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: