Kardinal Puljić posjetio uhapšene pripadnike HVO-a i darovao im specijalne poklone

13 11 2016

U skladu s dopuštenjem Suda Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić posjetio je u petak u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica i KPZ Busovača devetoricu pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Orašja koji se nalaze u pritvoru, javlja KTA.

Foto: Arhiv/Klix.ba

Foto: Arhiv/Klix.ba

U pratnji kardinala Puljića bili su njegov osobni sekretar vlč. Bojan Ivešić i generalni sekretar Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević.

Prema odredbi Suda, kardinal Puljić je u zatvorskoj kapeli, odnosno prostoru za posjete, obavio pojedinačne razgovore sa svakim od uhapšenih. Izrazio im je blizinu, podršku i ohrabrenje posebno u vremenu odvojenosti od njihovih porodica.

Svakom od njih darovao je krunicu koju je lično dobio od pape Franje te ih potaknuo da u molitvi traže mir i snagu.

Uhapšeni pripadnici HVO-a pohvalno su se izrazili o ponašanju zatvoreničkog osoblja, nazvavši njihov odnos profesionalnim, te zamolili kardinala Puljića da prenese izraze njihove zahvalnosti svima onima koji im na bilo koji način izražavaju blizinu i podršku.

Kardinal Puljić se u KPZ Zenica zadržao u razgovoru i s direktorom KPZ zatvorenog tipa i njegovim zamjenikom Hidajetom Jabadžićem i Ivicom Dujmovićem, koji su mu zahvalili za povremene posjete toj ustanovi.

Pohvalno su se izrazili o saradnji sa župnikom župe sv. Josipa u Zenici vlč. Vladimirom Pranjićem te dodali da imaju vrlo dobro saradnju i s ostalim vjerskim predstavnicima.

U KPZ Busovača kardinala Puljića srdačno je primio direktor Marko Krišto sa saradnicima, koji ga je ukratko upoznao s radom te ustanove.

Krišto je, uz ostalo, kazao kako imaju odličnu saradnju s franjevcima u Busovači koji redovno slave svetu misu u zatvorskoj kapeli, ali i da vrlo dobro sarađuju i s drugim vjerskim predstavnicima.

Kardinal Puljić je i u Zenici i Busovači zahvalio za otvorenost i saradnju, kada je riječ o pastoralnoj skrbi za zatvorenike, podsjećajući da je i posjeta osobama u zatvoru jedno od djela milosrđa.

klix.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: