Valentin Inzko: Politička situacija u BiH se pogoršala!

12 11 2016

Visoki predstavnik za “Avaz”

Incko: Osuda veličanja ratnih zločinaca

Incko: Osuda veličanja ratnih zločinaca

 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), po okončanju boravka u SAD, gdje je u Vijeću sigurnosti UN-a podnio izvještaj za našu državu, ocijenio je u intervjuu za “Avaz” da se politička situacija u BiH pogoršala te da je ona rezultat paralelnog pozitivnog i negativnog trenda.

Kandidatski status

– S jedne strane, zemlja je napravila pozitivne korake ka EU, za šta se zaista već godinama iskreno zalažem. Stalno sam ponavljao da sam ja za to da se kandidatski status dodijeli ranije. S druge strane, RS je 25. septembra organizirala referendum, koji predstavlja ozbiljno osporavanje odluka Ustavnog suda BiH, ustavnog poretka zemlje i vladavine prava uopće.

Koalicija koju predvodi SNSD nastavlja s osporavanjem institucija na državnom nivou, kao i upotrebom retorike koja vodi podjelama i secesionizmu. U svom govoru u UN-u također sam osudio veličanje ratnih zločinaca, što znači nepoštovanje odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – rekao je Incko.

Kako gledate na stavove iz Hrvatske povodom hapšenja određenih hrvatskih vojnih lica u našoj državi?

– Hrvatska je uvijek bila čvrst zagovornik euroatlantskog puta BiH, a premijer Andrej Plenković ponovo je potvrdio ovaj stav tokom svoje nedavne posjete BiH. Smatram da privođenje određenih članova HVO-a na ispitivanje ne treba politizirati niti dovoditi u pitanje. Umjesto toga, potrebno je nastaviti sa saradnjom i pomoći među zemljama u regionu. Istraživanje i krivično gonjenje ratnih zločina od ključne je važnosti za pomirenje i bolju budućnost svih u BiH i cijelom regionu.

Rekli ste da ste bili u iskušenju da koristite bonske ovlasti. Zašto? I šta Vas je navelo da se predomislite?

– Bonske ovlasti su instrument koji imam na raspolaganju, a njihovo korištenje uvijek je predmet pažljivog razmatranja i analize. Ali, postoje i drugi instrumenti. Pretpostavljam da mislite na situaciju vezanu uz referendum u RS. Kao što sam već rekao, Ustavni sud BiH zauzeo je stav o tome. Stoga bi bilo neprikladno da ja istovremeno koristim ovlasti da, naprimjer, poništim referendum, što bi u suštini imalo isti efekt. Uostalom, ne možete nešto dvaput proglasiti nezakonitim. Održavanje referenduma u RS bilo je nezakonito, i to zato što je Ustavni sud BiH to proglasio nezakonitim. O svemu tome izvijestio sam Vijeće sigurnosti UN-a.

Zapadne demokratije

Koalicija u FBiH, a u svom izvještaju spomenuli ste i taj nivo vlasti, pod priličnim je pritiskom zbog etničkih neslaganja o određenim zakonima. Kakav je Vaš stav o tome?

– Nerado to kažem, ali čini se da se SNSD-ova formula blokiranja rada državnih institucija i ucjenjivanja drugih političkih stranaka u BiH polako kopira i u FBiH. I bojim se da iza toga stoje širi ciljevi – pokušaj da se dokaže da trenutno uređenje u FBiH ne može funkcionirati, baš kao što Milorad Dodik pokušava pokazati da država BiH ne može funkcionirati. Mora postojati osnovno razumijevanje političkih principa u BiH, što znači da se traži kompromis. To je suština funkcioniranja EU i većine zapadnih demokratija.

Pritisak na pravosuđe

Ima li BiH problem s profesionalnošću u pravosuđu? 

– Nije to samo pitanje profesionalnosti. Ima dobrih stručnjaka i moramo ih podržati. Ali, stalni politički napadi i pritisak na nezavisni rad pravosuđa predstavljaju najveći problem za vladavinu prava u BiH. U ovom izvještajnom periodu uočili smo do sada neviđene napade na vladavinu prava, a samim tim i na pravosuđe.

Uspostava vladavine prava i održavanje jakog pravosuđa dugotrajan je proces u svakoj zemlji. Ali, to je svakako proces u koji vrijedi ulagati. Bez vladavine prava zemlja ne može funkcionirati. Građani neće imati povjerenja u nju, neki će i otići. Tako da je to etičko i važno pitanje, ali, istovremeno, to je i hitno pitanje.
Dnevni Avaz,
Autor: Amil DUČIĆ

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: