OTKRIVAMO: Kako je Delimustafić postao ministar

12 11 2016

Abdić je ucijenio Izetbegovića: «Ako Delimustafić ne bude ministar, ja ću biti predsjednik Predsjedništva BiH!»

Alija Delimustafić

Alija Delimustafić

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira jučerašnje hapšenje Alije Delimustafića, bivšeg ministra RMUP-a kojeg je na tu funkciju prije rata postavila Stranka demokratske akcije, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je odgovorio da je “i Fikret Abdić bio u SDA, a kasnije je postao ratni zločinac kojeg je narod ponovo izabrao za načelnika Velike Kladuše”.

Izetbegović nije slučajno pomenuo Abdića u kontekstu (hapšenja) Alije Delimustafića. Upravo je Abdić, kao član Predsjedništva BiH koji je na izborima 1990. dobio najviše glasova, kumovao izboru Delimustafića za ministra republičkog MUP-a.

Alija Izetbegović je smatrao da je najbolje rješenje za ministarsku funkciju Muhamed Bešić, koji je bio ministar policije u bivšem režimu. Abdić je to kategorički odbio jer je tvrdio da su svi policajci iz bivšeg režima odgovorni za njegov progon i hapšenje, te uništavanje “Agrokomerca”. Abdića i Delimustafića su vezali poslovni odnosi njihovih firmi “Agrokomerca” i “CENEX-a”.

Muhamed Bešić je čak došao na sjednicu Skupštine BiH na kojoj se birala nova vlada, uvjeren da će biti izabran za ministra. Istoremeno se odvijao dramatičan sastanak Izetebegovića i Abdića.

Abdić je postavio ultimatum: ako Delimustafić ne bude ministar, tražiti će da on bude predsjednik Predsjedništva BiH umjesto Izetbegovića. Izetbegović je popustio i za ministra je izabran Alija Delimustafić.

U svojoj biografiji Delimustafić je kratko vrijeme radio u policiji kao pozornik, odakle je udaljen nakon jednog skandala i sukoba sa kolegama. U policiji se zaposlio nakon što je izbačen iz sarajevskog Doma JNA gdje je kao konobar nezakonito uzeo veće količine mesa i drugih namirnica.

Delimustafić je na mjestu ministra policije bio do juna 1992. godine kada ga je zamijenio Jusuf Pušina. On je zbog sumnji da je sa Abdićem drugog maja pripremao državni udar imenovan za ministra trgovine. Ubrzo nakon toga napustio je Bosnu i Hercegovinu i boravio u inostranstvu do kraja rata, kada se vraća u Sarajevo.

Slobodna bosna

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: