Kako su povezani Esed Radeljaš i Alija Delimustafić?: Na poklon je dobio 22 dunuma zemlje u Nedžarićima, a onda je…

12 11 2016

ISTINA O DUGOGODIŠNJIM MALVERZACIJAMA

de5826f11d-eacc-483b-91f1-5b380a0a0a66-delimustafic-radeljas-preview

Radeljaš je od sarajevske Općine Novi Grad krajem 2006. godine dobio pet parcela, ukupne površine oko dunum i po. Ove i još dvije parcele koje je Radeljaš ranije kupio su činile cjelinu na kojoj je trebala biti izgrađena zgrada

Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, uhapšen je jučer u akciji kodnog naziva “Pravda”, a samo par dana ranije uhapšen je i Esed Radeljaš, bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, osumnjičen je za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, davanje dara.

U kakvoj su vezi Delimustafić i Radeljaš? Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) još je u martu objavio priču o njihovoj povezanosti i zajedničkim radnjama.

Dugovanja Eseda Radeljaša

Prije nego što je postao ministar privrede Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), Esed Radeljaš se okušao u građevinarstvu. Za tri godine je sa bivšim ministrom i stranim poduzetnikom dogovorio dva posla, vrijedna 11 miliona KM, a poslovni partneri su mu dali više od polovine novca za obećanja koja nije mogao ispuniti. Radeljaš nije ništa izgradio, a njegovi partneri tvrde da je zadržao 5,8 miliona KM. Zbog toga su ga tužili Općinskom sudu u Sarajevu, preko kojeg pokušavaju vratiti svoj novac.

U aprilu 2009. godine Radeljaš je sa Alijom Delimustafićem, bivšim ministrom Policije Bosne i Hercegovine (BiH), potpisao ugovor o zajedničkoj gradnji poslovno-stambene zgrade u sarajevskom naselju Nedžarići, vrijedan nešto više od osam miliona KM. U to vrijeme je Radeljaš bio vijećnik u Vijeću Općine Novi Grad kojoj pripada ovo naselje.

On se ugovorom obavezao da će pribaviti dozvolu za gradnju, koju izdaje ova općina, i do kraja 2009. godine izgraditi dio objekta. Delimustafićeva obaveza je bila finansiranje izgradnje. Radeljašu je do dana potpisivanja ugovora o izgradnji isplatio 5,3 miliona KM, piše u ugovoru.

Esed Radeljaš je 22 duluma zemljišta u sarajevskoj industrijskoj zoni dobio na poklon od Alije Delimustafića, a potom ga poklonio svom stranačkom kolegi Rasimu Smajiću. Međutim, prema dokumentaciji kojom raspolaže Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Radeljaš je znao da ne može završiti dogovoreni posao.

CIN je ranije pisao kako je Radeljaš od sarajevske Općine Novi Grad na ovoj lokaciji krajem 2006. godine dobio pet parcela, ukupne površine oko dulum i po. Ove i još dvije parcele koje je Radeljaš ranije kupio su činile cjelinu na kojoj je trebala biti izgrađena zgrada. Međutim, Radeljaš je prešutio Delimustafiću da je svoje parcele već prodao sarajevskoj firmi “Zeuz”, zbog čega gradnja nije bila moguća. Vlasnik ove firme je bio slovenski poduzetnik Marjan Pišljar sa kojim je Radeljaš sredinom 2006. sklopio sličan posao.

Pišljar je tada od Radeljaša kupio dvije parcele u Nedžarićima za 250 hiljada KM. Nalazile su se uz općinsko zemljište koje su zajednički zacrtali u poslovnim planovima, a na kojem je Radeljaš već počeo bespravnu gradnju. Dogovorili su se da Radeljaš zemljište kupi ili zakupi, a objekat sruši ili legalizuje.

Pišljar mu je za taj posao dao kaparu od 1,21 milion KM

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: