Juncker: Trebamo naučiti Trumpa šta je Evropa

12 11 2016

Šef Evropske komisije kaže da će trebati naučiti novoizabranog predsjednika SAD-a kako Evropa funkcionira

Juncker je rekao da, ukoliko je dobro razumio, Trump misli da je Belgija selo negdje u Europi, EPA - Arhiva

Juncker je rekao da, ukoliko je dobro razumio, Trump misli da je Belgija selo negdje u Europi, EPA – Arhiva

 

Izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika rizik je da se poremete odnosi SAD-a i Europe, upozorio je predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker.

“Bit će potrebno da naučimo novoizabranog predsjednika što je Europa i kako ona funkcionira”, rekao je Juncker na predavanju studentima u Luksemburgu.

Interkontinentalni odnosi mogli bi biti poremećeni “u temelju i strukturi”, kazao je on. Njegove izjave su u suprotnosti s umjerenijim reakcijama drugih lidera EU-a, prenosi Tanjug BBC.

Kako je luksemburški list Le Quotidien citirao riječi Junckera, on je dodao da “Amerikanci generalno ne mare za Europu i da, što se tiče gospodina Trumpa, ako sam dobro razumio, on misli da je Belgija selo negdje na našem kontinentu”.

Juncker pozvao Trumpa da razjasni neke stavove

Predsjednik Europske komisije u četvrtak je pozvao novoizabranog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da razjasni stavove o pitanjima poput globalne trgovine, politike vezane za klimu i buduće odnose s NATO saveznicima.

Agencija Reuters podseća da je Trump, biznismen i milijarder koji nikada ranije nije obavljao javnu funkciju, tijekom predizborne kampanje žestoko kritizirao sporazume o slobodnoj trgovini, NATO-u i politiku čiji je cilj zaustavljanje globalnog zatopljenja, što je uznemirilo saveznike i trgovinske partnere Washingtona.

“Željeli bismo znati kako će se stvari odvijati kada je u pitanju globalna trgovinska politika. Željeli bismo znati kakve namjere ima u pogledu NATO-a. Moramo znati kakvu klimatsku politiku planira voditi. To mora biti razjašnjeno u idućih nekoliko mjeseci”, kazao je Juncker na poslovnom skupu u njemačkoj prijestolnici Berlinu.

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: