Stvaranje haosa u našoj zemlji: Dva velika inkvizitora otvaraju lov na ljude preko leđa BiH

11 11 2016

ANALIZA PATRIJE

Ilustracija

Ilustracija

 

MUP RS je podnio Sudu u Bosni i Hercegovini krivične prijave protiv 16 hrvatskih generala. Među optuženima su generali Ante Gotovina, Damir Krstičević, Mladen Kruljac, Željko Glasnović itd. Ako uđu na teritoriju Bosne i Hercegovine, trebali biti uhapšeni privedeni.

Jesu li sve državne granice problem za hrvatske generale ili će imati problem samo na granicama BiH? Mogu li svratiti i do Srbije?

Spominjanje generala HV Ante Gotovine u novim optužnicama iz MUP-a RS, otvorilo je ključno pitanje: Kakvi su to novi dokazi protiv njega 21 godinu nakon rata, a koje nije imao Tribunal tokom procesa? Zašto MUP RS nije dostavio te podatke u Hag da bi bili uključeni kao dokazi u proces i presudu Gotovini? Ili se tada mudro šutilo? I pravilo se gluhim i ludim u ime nekih drugih ciljeva?

Posljednjih nekoliko godina srbijanska i hrvatska strana su kao po nekakvom dogovoru širom svijeta hapsili Bošnjake i Bošnjakinje, pripadnike Hrvatske vojske i bivše JNA.

Dogodilo se dvadesetak izručenja tih ljudi iz SAD i EU. Izgledalo kao da su na obje strane ratovali i zločine pravili samo Bošnjaci. Sve je izgledalo kao nastavak dogovorenog rata Miloševića i Tuđmana. Tim Bošnjacima se sudilo, a i danas se u BiH za njihove presude i ne zna. I ti su progoni pokazali da se opet iza svega kriju tajni dogovori Beograda i Zagreba.

Samo rijetkima nije bilo jasno zašto je u navodnom sukobu Srba i Hrvata bila apsurdno kriva treća nacija.        

Danas se ove podvale pojavljuju u drugom obliku. Na sve strane u BiH se mogu čuti prijetnje hapšenjima za navodne ratne zločine. Ko može zaustaviti taj haos? Hoće li tužilaštva zaustaviti slobodne strijelce koji po medijima sipaju presude? Ne može svako sa privatnim sumnjama izaći pred javnost i prijetiti optužnicama i hapšenjima kako hoće i kome hoće.

Srbija je odavno sebe promovirala u mali Hag za regijiu. Progonili su po aerodromima državljane BiH od Ganića, preko Divjaka do Orića, a pritom nisu podizali optužnice za zločince koji su se slobodno šetali po njihovim gradovima. Nakon što su progoni bh. državljana propadali, niko nije ni upitao ko je kriv za užase koje su proživjeli nevini ljudi.

Iz Evropske unije su tražili da Srbija prekine zloupotrebu Zakona o univerzalnoj jurisdikciji. Ali je još uvijek na sceni Beograd kao “mali Hag” i to od države koja je bila uključena u rat, čiji je čitav politički i vojni vrh osuđen u Tribunalu i odležao dugogodišnje robije, državi koja je pred Svjetskim sudom pravde oglašena krivom za nesprečavanje genocida. Ništa. Srbija još uvijek drži bank i cepter pravde za svoje komšije.

Sve je više sumnje da se u BiH i dalje događa programirani haos njenih susjeda i ovdašnjih poslušnika Beograda i Zagreba. Naime, brojna sumnjičenja i javne izrecitovane optužnice kao da imaju za cilj da se producira napetost, a Bosna i Hercegovina baci u haos i o njoj stvori slika kao o pravno nesigurnoj državi.

Zagreb je prvi pokrenuo takve radnje kada je počeo optuživati Bošnjake za hapšenja u Orašju. Nakon što su dva generala HV-a priznala da su bili nadređeni generalu HVO-a Đuri Matuzoviću, to je napravilo ozbiljan haos u ovoj režiji i potpuno zbunilo režisere.

Ima li snage ovdašnje pravosuđe da zaustavi sve brojnije javne prijetnje i javna sumnjičenja ljudi. Sve to liči na javne likvidacije nevinih? Gdje je poštovanje presumpcije nevinosti? Bosna i Hercegovina je opet suočena sa svoja dva velika inkvizitora. Lov je otvoren na krive i na nevine? 

NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: