LAZANSKI OTKRIVA: Srbija potpisala vojni sporazum sa EU, Rusija će nas oduvati ako EU pošalje Srbe na rusku granicu

11 11 2016

Srpski dužnosnici su nedavno potpisali notu o pristupanju naše zemlje tehničkoj sporazumu o uspostavljanju borbene skupine Europske unije “Helbrok”.

tuta-lazanski2-600x405_compressed

Stručnjaci postavljaju pitanje da li se tako vojna neutralnost dovodi u pitanje.

Živimo kao da će sto godina biti mir, a spremamo se kao da će sutra nastupiti rat, bio je moto nekadašnje Armije, dok je postojala socijalistička država na ovim prostorima. Danas, četvrt stoljeća kasnije, uz nove svjetske sigurnosne izazove, i državu koja je u tranziciji, Srbija je odlučila da se vojno približi Europskoj uniji.

Ministarstvo obrane Srbije iskazuje spremnost da u borbenoj skupini Helbrok sudjeluje s vodom vojne policije, timom za civilno-vojnu suradnju i sa do pet stožernih časnika u zapovjedništvu snaga borbene grupe.

General Diković je istaknuo da je potpisivanjem note omogućeno punopravno uključenje snaga Vojske Srbije u ovu borbenu grupu, što ujedno predstavlja još jednu potvrdu privrženosti Republike Srbije zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU.

Dok službena politika i dalje ostaje vojna neutralnost, analitičar Miroslav Lazanski postavlja pitanje što znači borbena skupina i da li naši dužnosnici Armije znaju gdje bi ta jedinica mogla biti poslana intervenirati.

“Ako ste vi potpisali u ime Srbije sudjelovati u borbenoj skupini, onda je to borbena operacija, nije to samo mirovna operacija. Jer ako vas pošalju u baltičke republike, e to, gospodo, može imati vrlo ozbiljne reprekusija na odnose s Moskvom “, navodi komentator lista” Politika “Miroslav Lazanski.

Srbija je okružena članicama NATO, a ulazak u Sjevernoatlantski savez uskoro očekuje i Crna Gora. Skupština Srbije je 2007. godine usvojila Deklaraciju o vojnoj neutralnosti i do danas taj politički stav nije promijenjen. Lazanski kaže da poslije pobjede Donalda Trumpa ne predsjedničkim izborima u SAD ne očekuje jačanje pritiska da naša zemlja uđe u NATO.

“Mislim da će pritisak na Srbiju ipak biti manji, a samim time će i pritisak Europske unije u smislu uvjetovanja biti manji. Pošto sad Europska unija mora brinuti kako će uskladiti transatlantske odnose “, dodaje Lazanski.

Vojska Srbije je angažirana u sedam multinacionalnih operacija UN, u Kongu, Liberiji, Obali Bjelokosti, Cipru, Libanonu, na Bliskom istoku iu Srednjoafričkoj Republici, iu misijama EU u Somaliji, Srednjoafričkoj Republici i Maliju.

(B92)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: