Ko je Alija Delimustafić

11 11 2016

U ranim jutarnjim satima u zajedničkoj akciji Federalne uprave policije i MUP-a Republike Srpske uhapšeno je nekoliko osoba, među kojima je i Alija Delimustafić.

alija-delimustafic5

Alija Delimustafić je početkom rata u BiH obnašao funkciju ministra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, te kratko i ministra za snabdijevanje nakon čega odlazi u Austriju i vraća se nakon kraja rata. Za Aliju Delimustafića vezan je cijeli niz afera.

Na Osnovnom sudu u Sarajevu tokom 1985. i 1987. protiv njega je vođen krivični postupak zbog optužbe za počinjeno krivično djelo oštećenja tuđe stvari, ali je presuda bila oslobađajuća. Protiv Delimustafića su prijave podnosili i Jusuf Pušina, Delimustafićev nasljednik na mjestu ministra, te Bakir Alispahić.

Delimustafić se povezivao s aferom BH Banke – DD Sarajevo, kada je kao predsjednik UO te banke navodno pokušao podići cjelokupni iznos sa tadašnjih računa BH Banke. U svojstvu ministra MUP-a RBiH Delimustafić je optužen i za zloupotrebu službenog položaja zbog ugovaranja kupovine 32 putnička automobila.

U javnosti je optuživan i za pokušaj državnog udara za vrijeme predsjednika Alije Izetbegovića, a tokom rata bio je i direktor kompanije Cenex, koja je bila u vlasništvu njegovog brata Mirsada.

On je 1995. godine preselio u Hrvatsku gdje je dobio i državljanstvo te zemlje. Od 2001. godine Delimustafić se nije pojavljivao, a špekulisalo se da se skriva u Beogradu i Banja Luci.

Za Beograd se ispostavilo tačnim kada su ga uhapsili u glavnom gradu Srbije prema Interpolovoj međunarodnoj potjernici zbog falsifikovanja dokumenata 17. januara 2002. godine uhapšen je u akciji MUP-a BiH na osnovu dvije Interpolove potjernice, za pronevjeru i falsfikovanje službenih isprava, te za otmicu u Njemačkoj.

Alija Delimustafić pravosnažno je presuđen na četiri godine zatvora 2003. godine, zbog planiranja otmice Kasima Bjelajca u Minhenu 1996. godine. Uhapšen je i 2013. godine zbog organizovanog kriminala, a njegov brat Mirsad je tada pobjegao i za njim je raspisana potjernica.

Alija, Enver i Hajrudin Delimustafić hapšeni su i 2000 godine, zbog prevare Hipotekarne banke.

Krajem 2005. godine tadašnji predsjednik FBiH, Niko Lozančić, je iskoristio svoje ovlasti i pomilovao Delimustafića te ga oslobodio izdržavanja dijela kazne. Delimustafića je pomilovao i Živko Budimir na način da mu je kazna izbrisana iz evidencije suda.

Izvor: N1, Oslobođenje,
11.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: