KAD NAROD BIRA RASISTE, FAŠISTE, PARANOIKE, HIPOKRATE, IZDAJNIKE I BANDITE SVIH VRSTA

11 11 2016

Demokratija je vladavina naroda. Dakle narod putem demokratije bira svoje predstavnike u svim oblicima društvenih zajednica, od onih lokalnih do najviših državnih. Platon, grčki filozof, se naročito bavio pojmom demokratije, države, naroda i njihovih lidera. Po njemu, Sokrates je bio jedini istinski političar. I Platonove teorije o vladavini naroda su imale smisla sve dok u realnosti suština demokratije nije pokazana u primjeru da su glasovi dva čobana vrijedniji od glasa ,recimo, velikog Platona.

nk-6Piše: Nihad Krupić, pisac i publicist
Bosanska Dubica, Republika Bosna i Hercegovina
Vancouver, Canada. novembar 2016

Glasam iz slabosti

Ovo je bilo onda. A šta danas imamo? Krenuću sa jednim primjerom demokratije to jest kada narod bira..Lokalnog je karaktera ali govori uopšte o psihi glasača i shvaćanju demokratije i biranju lidera. Prije 15 godina u zajednici u kojoj živim se desila džematska izborna skupština. Malo zainteresovanih, malo i članova. Odprilike 24 glasa. Bio sam predložen za člana Upravnog Odbora. Glasanje tajno obavljeno, rezultati javno pročitani. Na kraju ispade, da sam dobio manje glasova od čovjeka koji je hronični alkoholičar i čiji najveći vjerski domet je što ne pije Ramazanom. Naravno, ovaj izabrani je samo posljedica stanja psihe onih koji su glasali ali nije i uzrok. Razmišljao sam o ovoj skupštini danima i došao do zaključka da 30 posto onih koji je glas dalo tom čovjeku a ne meni, je karakterno potpuno drugačije od mene. Škrti su, pohlepni, skloni neetičkim radnjama, ne daju za zajednicu i svojom pojavom sam automatski uvreda za njih. Drugih 30 posto je slična svojim habitima i ovisnostima onom za koga su glasali, dakle opet sam im ja uvreda jer znaju da ne pijem, postim mjesec Ramazana, dajem vitre, sadaku i zekjat i držim familiju u vjerskom duhu. Onih 40 preostalih posto jednostavno zaokružuje po redu i eto slučajno je taj čovjek bio više mene na listi i njega su zaokružili. Ovima 40 posto se život dešava i njima nije važan progres zajednice i društva u kojem žive.

Demokratskim putem se biraju vodje zajednice a glasači skoro da i nisu važni za izučavanje stanje psihe zajednice. Važniji su oni koji nisu glasali jer direkto odredjuju da budu izabrani predsjednici, načelnici …ljudi koji po svim etičkim pravilima  ne mogu biti vodje. Jedno drugačije iskustvo sam imao prošle godine u Sarajevo, takodje sam bio predložen i biran, i takodje se desilo nešto što mi je dobro jasno ali ne mogu prihvati kao odgovor ni demokratije ni težnje za progresom zajednice u kojoj živim…Na kraju svega sam zaključio ako zajednica ne bira najbolje medju sobom, onda ih ona i ne zaslužuje i neka se ne jada i ne rita nihilističkim parolama na ulicama. Sami su krivi za stanje u kojem se nalaze.

sokrat

Glasam zbog slabosti

Prije dva dana je u Americi izabran za predsjednika Donald Trump, čovjek koji po sadržaju i poruci američkog ustava, zbog mnogobrojnih rasističkih i diskriminatorskih izjava, nije ni mogao biti na listi kandidata za predsjednika. Amerika je dala glas takvom, što znači, ona je takva ili Amerika je još uvijek zemlja institucija, reda, rada, zakona, slobode, pravde i demokratije, ali to nisu iskoristili svojim glasom oni koji Ameriku vide drugačijom od Donalda Trumpu i svojim ne izlaskom na izbore su glasali automatski za Trumpu…Nešto slično onoj slici bivšeg podrinjsko političara sadašnjeg zatvorenika Ese Radeljaša na Facebooku, ispod koje je pisalo AKO NE IZADJETE NA IZBORE JA ĆU POBIJEDITI. Dok je njegov slogan na izbornim plakatima bio VALA BAŠ-RADELJAŠ JE NAŠ…Simpatično! Catchy , što bi rekli Amerikanci.

eso-je-bas

Glasam iz ćorluka

Fikret Abdić Babo je izabran za načelnika Velike Kladuše. Ratni zločinac je ovim izborom politički rehabilitovan. Na dodjeli načelničkih certifikata u Sarajevu, krajiški izabrani načelnici iz protesta napustili dvoranu. Zbog poštivanja imena Fikret, prezimena Abdić i naših očeva ili babi, ja ga radije zovem po nadimku Todor. Njegove glasače ne brine što im načelnik Todor neće sjesti sa načelnicima Bihaća, Bužima, Cazina, Bosanske Krupe, gradova sa kojima graniči Velika Kladuša i dogovoriti poslovnu saradnju i krećanje ka ekonomskom progresu. Oni su izabrali Todora zbog ćorluka. Da prevedem ovu krajišku riječ,zbog prkosa. Da bi eto iskoristili svoje demokratsko pravo i preko glasanja pokazali i dalje da ih nije briga za ponovno otvaranje krajiških bratskih rana, za Todorovu izdaju, za okrećanja ledja svih gradova u okruženju. Oni su izabrali izdajnika, fobistu, starca, mrtvog konja kojeg je džaba mamuzati. Najčudnije od svega je što se Todorove pristalice žele igrati na kartu ljudstva, karaktera i etike pa poručuju na socijalnim mrežama„ Ostanimo prijatelji i dalje, nemojte se ljutite, prihvatite naš izbor“. Kao da sama pomisao da neko može biti pristalica Todara i glasati za njega ne izaziva uvredu, svakom čovjeku koji drži do sebe.

fikret-i-njegovi-fanovi-2016

Sam Balkan je u zadnjih 30 godina vidio sve najgore scenarije nazovi demokratskih izbora, gdje i danas vladaju oni koji ni po kakvom osnovu ne zaslužuju da budu počastvovani liderskom funkcijom. Iz tog razloga demokratija je preteška riječ za zajednicu koja se mentalno vlada po principu oligarhije i anarhije, a fizički po principu trenutnog političkog trenda. Iz tog razloga na Balkanu i u svijetu imamo političke lidere koji su ili rasisti, ili fašisti, ili paranoci, ili hipokrati, ili izdajnici, ili banditi najgore vrste.

nkrupic.blogspot.nl,
11.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: