Hrvatska zvanično dijeli BiH i diskriminira Bošnjake

11 11 2016
Foto: Screenshot Pravosudje.gov.hr

Foto: Screenshot Pravosudje.gov.hr

Piše: Sead Omeragić

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske na svojim službenim stranicama daje informaciju o državama sa kojima Hrvatska ima reciprocitet u prodaji nekretnina. Jednostavnije rečeno, ako neki građanin želi kupiti imovinu na hrvatskom primorju, mora se otvoriti mogućnost da neko iz Hrvatske kupi približno vrijednu imovinu u državi tog eventualnog kupca.

Reciprocitet kupovine nekretnina u Hrvatskoj postoji i sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Kosovom. Reciprocitet postoji i za BiH, ali sasvim različito prema dva entiteta.

Za Federaciju postoji reciprocitet, uz uslov da fizičke osobe stalno borave i obavljaju dopuštenu djelatnost, a pravna lica ako obavljaju djelatnost u Republici Hrvatskoj. Jednako tako reciprocitet postoji za Distrikt Brčko, uz iste uvjete kao i za Federaciju.

Ali, što se tiče Republike Srpske reciprocitet za sticanje prava vlasništva nad nekretninama sa Hrvatskom postoji i to je naglašeno – bez ikakvih ograničenja. To znači, da iz RS imaju neograničeno pravo kupovine nekretnina u Hrvatskoj. Na drugoj strani, ako je neko iz Federacije u mogućnosti i želi kupiti nekretninu u Hrvatskoj, imat će sve šanse ako se prijavi da živi u RS.

Mnogi će reći da to baš i nije neko pravo, jer ga mogu imati rijetki i imućni.  Ali, riječ je o principima i vrlo lošem tretmanu države BiH i samo jednog naroda. Čovjek se mora upitati koje je pravo Hrvatske da različito tretira prava dva entiteta. Da prava jednima ograničava, a drugima omogućava.

Mnogi će ovo pitanje reciprociteta bez ograničenja smjestiti u masovnu prodaju imovine izbjeglih Srba koji su se nastanili u RS-u. Ali, to nije prava suština ovog odnosa. U mnogim slučajevima Hrvatska redovno zatvara vrata Bošnjacima, a u vrlo je prisnim odnosima prema entitetu Republika Srpska.

To je stvar očigledne diskriminacije kakvu Republika Hrvatska pokazuje prema Bošnjacima. Naime, ako postoji reciprocitet u kupovini nekretnina prema Federaciji, time je Hrvatska jedino ograničila prava Bošnjaka, jer svi Hrvati u BiH imaju pravo na dvojno državljanstvo, koje im u Hrvatskoj dopušta sve mogućnosti koje imaju državljani Hrvatske.

Ove činjenice objavljuje zvanično jedno državno ministarstvo, čime se brutalno miješa u odnose unutar Bosne i Hercegovine. Nije poznato da postoji različit tretman regija u određenoj državi u pitanju reciprociteta, osim kada Hrvatska tretira BiH i njene entitete. Pitanje je da li takvo što dozvoljava međunarodno pravo. Evidentno je da se sve čini od naših susjeda u ime podjele ove države.

Dokazuje se to u desetinama primjera odnosa prema BiH. Posljednji potpuno neutemeljeni i fingirani napadi na Sarajevo i Bošnjake nakon hapšenja u Orašju pokazuju da sa druge strane, nažalost, prema BiH i Bošnjacima postoji jedan potpuno neiskren odnos natrpan dvostrukim aršinima.

Ovim detaljima je još jednom potvrđena priča da su pojedini narodi u BiH majorizirani, ugroženi i obespravljeni u odnosu na druga dva naroda.

NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: