Grujičić preuzeo od Durakovića funkciju načelnika Srebrenice

11 11 2016

Duraković: Razmotrit ćemo mogućnost obraćanja sudu u Strazburu

8-6

Novoizabrani načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić jučer je i zvanično preuzeo dužnost načelnika, a danas je izvršena primopredaja između njega i dosadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića.

Duraković je u izjavi za medije kazao da je po zakonu imao obavezu da potpiše dokument o primopredaji funkcije načelnika te da je danas s novim načelnikom razgovarao o aktuelnoj situaciji u Srebrenici.

Istakao je da je njegov glavni interes da građani Srebrenice “ne osjete podijeljenost, nego da svi zajednički sačuvamo mir u našem gradu”.

-Koliko je za mene bolno ne biti načelnik, toliko će za njega biti bolna ta funkcija načelnika kao jednog mladog čovjeka koji treba preuzeti veliku obavezu. Bit će veliki fokus javnosti na njegov rad. Ostajem da živim u Srebrenici i stavio sam se na raspolaganje u dijelu gdje mogu pomoći – poručio je Duraković.

Kazao je da ne može i ne želi biti zamjenik načelnika, ali kao građanin ove općine uradit će sve da zadrži ljude u Srebrenici.

Naglašava također da građani Srebrenice očekuju brzu realizaciju projekata koji su već započeti te da mu je Grujičić obećao da će ti projekti biti nastavljeni.

Duraković je izrazio uvjerenje da će Grujičić pokazati da je načelnik svih građana, ali i da s njim nije razgovarao o obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

– Nismo razgovarali o obilježavanju godišnjica. Nismo postigli konsenzus o tome. Nemojte od nas očekivati da klimamo jedan drugom glavom. Radićemo na tome da generacije koje dolaze nemaju opterećenje koje mi imamo danas. Niti Mladen niti ja nismo generacije koje su ratovale u ovoj zemlji i to je plus, i to je možda razlog zbog čega smo danas pružili jedan drugom ruku. Važno je biti čovjek – stav je Durakovića.

Novi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić izrazio je zadovoljstvo da je primopredaja izvršena na korektan način bez bilo kakvih opstrukcija.

– Izvršili smo primopredaju na onakav način kako smo to i priželjkivali, na korektan i prijateljski način. Zahvalan sam Durakoviću koji je razuvjerio sve one koji su očekivali neke opstrukcije. Mi smo neformalno razgovarali i naš zajednički interes je da građani Srebrenice osjete boljitak – istakao je Grujičić.

Podvlači da svi ljudi koji žive u Srebrenici moraju da budu tretirani na jednak način te da je na njemu velika odgovornost.

Očekuje pomoć, kako je rekao, svih u Srebrenici te da je cilj da se promijeni imidž grada i završe svi projekti koji su započeti i koji će tek doći, a koji su od koristi građanima Srebrenice.

– Duraković je pokazao da želi dobro svim građanima i vjerujem da ćemo i u budućnosti sarađivati – poručio je Grujičić.

Dosadašnji načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izgubio je na lokalnim izborima u oktobru utrku za načelničku poziciju, a uputio je žalbu Ustavnom sudu BiH zbog, kako je naveo, nepravilnosti tokom izbornog procesa u Srebrenici.

– Moje zakonsko pravo je bilo da ukažem na neke nepravilnosti koje su se desile u toku izbornog procesa. Apelacioni sud je odbio našu žalbu, a mi smo iskoristili naše pravo da uputimo žalbu Ustavnom sudu. Riječ je o pravnoj, a ne o političkoj bici. Ne znam kad će se sud izjašnjavati o tome – rekao je danas Duraković.

Duraković: Razmotrit ćemo mogućnost obraćanja sudu u Strazburu

Bivši načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je danas nakon što je Ustavni sud BiH odbio njegovu apelaciju protiv rješenja Suda BiH, da se odluke suda moraju poštivati, ali da je “evidentno da je riječ o političkom uticaju odnosno političkoj odluci suda koja nije gledala u pravnu argumentaciju nego na politički kontekst Srebrenice u odnosima u Bosni i Hercegovini”.

“Mogu reći da sam, s jedne strane, iznenađen brzinom, mogu reći ekspresnom brzinom odluka u meritumu Ustavnog suda. Oni se uopšte nisu izjasnili po osnovu naše privremene mjere nego su direktno išli na odluku koja također u svom sadržaju objašnjenja uopšte nema glavnu argumentaciju naše apelacije, a to je upad specijalnog odreda policije MUP-a Republike Srpske u prostorije gdje je bio izborni materijal tako da su i oni kao i Sud Bosne i Hercegovine izbjegli činjenicu upada policije što je direktno narušavanje izbornog procesa, jer su 20 sati držali izborni materijal pod svojom kontrolom”, rekao je Duraković.

Tako da se očito vidi, kako je rekao, iako se odluke Ustavnog suda moraju poštivati, evidentno da je riječ o političkom uticaju odnosno političkoj odluci suda koja nije gledala u pravnu argumentaciju nego na politički kontekst Srebrenice u odnosima u Bosni i Hercegovini.

“Odluka je donesena, ona je konačna, a mi ćemo razmotriti sa svojim pravnim timom mogućnost obraćanja Sudu za ljudska prava u Strazburu”, rekao je Duraković.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj redovnoj sjednici Velikog vijeća na kojoj je razmatrano 170 apelacija, odbio je kao neutemeljenu apelaciju Ćamila Durakovića podnesenu protiv rješenja Suda Bosne i Hercegovine od 25. oktobra ove godine, prenosi RTVFBiH.

 

(Podacidana.com)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: