DOBRO JUTRO, GOSPOĐO RUDAN

10 11 2016

Upravo kad se očekivalo da će se 8. novembra cirkus izborne utrke u Americi napokon okončati, dan poslije je pokazao da pravi cirkus još nije ni počeo. Narednih dana ćemo biti svjedoci dizanja šatre, dresiranju slonova, treniranju majmuna i domesticiranju svakojakih divljih životinja. Glavni klovn će u sljedeća dva mjeseca malo da žonglira na lopti i sa lopticama, malo da nam se kezi u facu, a malo će i da nas zabavlja svojim nespretnim ali dobro uvježbanim ludorijama. A onda će nastupiti i 20. januar, dan kada se službeno otvara cirkus i kada će glavni klovn preći sa žongliranja na gutanje i riganje vatre. I show može da počne.

rudan
Jedna od mnogih probnih predstava koje čekaju našeg cirkusanta treba da se odigra već ovog mjeseca, 28. novembra, gdje Trumpu, budućem predsjedniku najveće vojne sile na svijetu, pred federalnim sudom valja objasniti keširanje ogromnog novca za seminare „Trump Univerziteta” čije diplome, blago rečeno, vrijede kurcu. Bespotrebno je opet objašnjavati i nabrajati o kakvom se tipu ovdje radi. Kome nije jasno, sve će se samo kazati i pojasniti u naredne četiri godine.

U međuvremenu, neki će uživati u ovom cirkusu. Ljudi koji se gade TV-rijalitija često postanu najveći ovisnici o njima. Nije to ništa slučajno ― njihov životni rijaliti je u takvom mraku da upravo svojom ignorancijom i bespoštednim kritikama oni sebi svako malo pale svjetlo, što ih održava u životu. Otuda ta ovisnost. Evo, recimo, gospođa Vedrana Rudan i raznorazni srđani i mrđani sa brdovitog Balkana već uveliko likuju što je napokon i Amerika dobila svog šovinistu i fašistu, što im, naravno, uljepšava njihovu mizernu svakodnevnicu i obogaćuje patetične živote. Jer, da se razumijemo, oni u Trumpu ne vide ništa loše. Trump njihovu maštu čini osebujnom, pompeznom, i hrani njihovu nezadovoljnu taštinu najslađim kolačima umišljene osvete. Oni bez rezerve gotive Trumpa, jer Trump im je prepoznatljiv; takve figure svakodnevno susreću na svojim televizijama. Naviknuti na političare koji javno psuju i lažu narod u oči, Hillary je svakako ta koje bi se trebalo plašiti.

Svjetska berza ima drugačije mišljenje pa je ista počela padati prije nego što je ovaj bio i proglašen za predsjednika, da ne govorimo o meksičkom pezosu koji je bukvalno preko noći rokno direktno na nos, što je samo početak. No, zaboli Vedranu njena mlitava vagina za meksičku valutu i svjetsku berzu. Ona kao razlog svome strahu i skepticizmu navodi Gadafija, Libiju, Irak, Siriju i bombardovanje Srbije. I za sve to su zaslužni niko drugi do Clintonovi… Naime, Vedranu stvarno brine situacija na Bliskom Istoku, milijuni beskućnika i bombardovanje Srbije „osiromašenim uranom”.  I zato su krivi Clintonovi.

Draga Vedrana, jedina stvar koja je ovdje fakat osiromašena je vaša pamet, koja ne da je samo osiromašena nego je i dobro oštećena, što je, u suštini, čini osiromašenom. No, to gospođi Rudan dajem za pravo, jer za to nije kriv uranijum niti ona, nego one budale što glasaju za budale koji je zadnjih dvadeset godina handre i prave budalom. Pa ko ne bi bio budala! Jer, u tako budalastom lavirintu sasvim je lako izbudalit. Vedrana, glavo luda, za bombardovanje Srbije je najveći krivac sama Srbija (kao što je i za bombardovanje Njemačke kriva Njemačka. Jednostavno, kad druge tjeraš da jedu tvoja govna zašto i čemu se čuditi kada te neko treći posere?), za linčovanje Gadafija kriv je on sam, a za Irak i Siriju, izbjeglice i radikalne Islamiste, sve ono što je onda bilo i što je sada ― kriva je Bushova administracija. Clintonovi su se našli tu, da obavljaju posao koji se od njih očekuje u zadatom trenutku. Oni od svega toga što ti navodiš nisu direktno i iz svog ćeifa iscenirali. Dobro, sranja se dese, sranja uvijek ima, niko iz sranja ne izlazi neposran, to je dio posrane politike. Ali to ne znači da radi Busha treba mrziti Ameriku, kao što ne znači da radi Sirije treba kriviti Hillary. To je smiješno!

Ali da se vratimo našem cirkusantu. Evo šta gospođa Rudan veli u svom najnovijem, ekspresnom blogu „Dobro jutro, Amerika”: „Od starta sam priželjkivala da Trump pobijedi i danas je za mene svanuo VELIKI DAN. Svi moji prijatelji znaju da sam govorila da će Trump pobijediti, željela sam to, ostvarilo mi se. Izašla sam iz kuće i šetala, šetala, šetala. Svijet u kome živim više neće biti isti. NEĆE BITI ISTI a meni je to bitno jer sam bila sigurna da promjenu doživjeti neću.” Možete misliti, dok je pola zemaljske kugle pravo zabrinuto, ona je šetala, šetala, šetala. Ali hajd’ to što je šetala, nego je šetala i udisala „svijet koji više neće biti isti”. Romantika. Duhovnost. Spiritualna zadovoljština. Toliko je to bitno u njenom životu, to da je „pravda” napokon pobjedila, iako je sigurna da ona sama „promjenu doživjeti neće”. Mada iz ovog paragrafa proizilazi da ona, u stvari, ni u šta nije sigurna. Najmanje u sebe. Haj, nejse.

A kako bi bilo, gospođo Rudan, da nešto uradite na sebi? Možda još ima nade da i vi doživite neku promjenu, neki orgazam koji je čisto fizičke prirode. Možete, recimo, i vi staviti silikone pa, iako ih očima vi sami ne možete smisliti, možda vašoj boljoj polovici ili nekom slučajnom prolazniku zapadnete za oko, pa tako svoje frustracije usmjerite tamo odakle vam i dolaze. Jeste li razmišljali o tome? Mislim, ono, ja kada bih se našao u istom taboru sa Vojislavom Šešeljom, koji ŠETA po skupovima za podršku Trumpu, ja bih fakat ili prošetao ili stavio silikone ili povećao kitu, nešto, bilo šta, zapitao bih se da li sam, zašto sam i otkud sam na toj strani.

Samo kažem. Ništa lakše govoriti svima oko sebe da su glupi, a istovremeno ne pojmiti političku floskulu kao što je „balkanizacija”. Veli Vedrana: „Javio se i neki Milardović koji je izvolio izjaviti kako je “američka kampanja bila prljava i slobodno možemo govoriti o njezinoj ‘balkanizaciji’. Pitam se, zaista se pitam tko tim kretenima daje pravo da sve što je “prljavo” proglašavaju “balkanskim” a nikad baš ništa “balkansko” “američkim”?

Ovdje baš mora da se udari upitnik. Dva-tri…

Vedrana, pojam „balkanizacija” se upotrebljava, ima ga čak i u riječniku, na osnovu historijskih događaja na Balkanu. Fragmentacija i raspodjela teritorija na ovom prostoru nikada nisu bile ni čiste ni uzvišene. I to nema veze sa Amerikom. Barem nije imalo dok Trump nije izabran za predsjednika. Znači, pojam je nastao mnogo prije nego što ste se vi susreli s njim. I da, prljav je, do boga je prljav! A kakav bi bio?

„Ne znam kakav će biti Trump i nije me briga ali znam da trenutno živim u najgorem mogućem vremenu, da gore od ovoga ne može. A svi vi koji ste navijali za najodvratniju ekipu otkako je svijeta i vijeka… Jednostavno, JEBITE SE!” veli ljutito Vedrana Rudan.

E pa draga gospođo Rudan, kao neko ko je proživio genocid, bio izbjeglica, živio u vremenu najsramnije američke moderne povijesti (za vrijeme Busha), kao otac, sin i brat, kao imigrant i apsolutni ljevičar, kažem vam: JEBITE SE VI! Meni cirkus ne treba, a ko ga PRIŽELJKUJE ― u kući mu bio! I zato JEBITE SE još jedanput, onako usput, jer sam potpuno siguran da su u vašem slučaju to samo puke riječi… JEBITE SE, GOSPOĐO RUDAN I SVI ONI KOJI SE SLAŽU S VAMA!  How about that?

 

Eto, toliko iz Amerike. Nadam se da vam je svanuo još jedan lijepi dan u vašoj Lijepoj Našoj. I da šetate, šetate, šetate…

hadzicelvis.blogspot.ch

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: