Apelacioni sud BiH ukinuo kaznu CIK-a BPS-u zbog termina “genocidna tvorevina”

10 11 2016

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinuo je odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je BPS kažnjen zbog rečenice koju je izgovorio njen predsjednik Sefer Halilović kada je entitet “RS” nazvao genocidnom tvorevinom.
007

Ovom odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH ukinuta je odluka CIK-a i BPS je dobio pravednu odluku čiji predsjednik Halilović ima pravo iznositi sopstveno mišljenje. Komentarišući prethodnu Odluku Centralene izborne komisije BiH (CIK BiH) kojom je Bosanskohercegovačka ptariotska stranka – BPS, kaženjena sa 5.000 KM profesor međunarodnog prava  na Univerzitetu Illionois i nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom prave u Hagu, Francis Boyle za BNN je kazao: “To je važna vijest. Naravno da je Sefer u pravu. Republika Srpska je osnovana na  genocidu. Centralna izborna komisija je kriva zbog negiranja genocida” ustvrdio je Boyle.

Nekadašnji novinar “Oslobođenja” i publicista Ibrahim Halilović podsjeća da je već uputio otvoreno pismo doc. dr. Ahmetu Šantiću, predsjedniku CIK-a, nakon kažnjavanja BPS-a, jer je predsjednik te stranke Sefer Halilović RS nazvao genocidnom tvorevinom. U pismu je naveo da bi predsjednik CIK-a i njegovi članovi trebali biti sankcionirani zbog negiranja genocida, te da bi Šantić kao pravnik, doktor nauka, predavač na fakultetima, morao znati ono što prosječan građanin ne samo RBiH, nego i svijeta, zna: Republika Srpska je rezultat genocida, koji je počinila njena paravojska i paramilicija.

Da je RS genocidna tvorevina je pravno potvrđena činjenica na najvišim svjetskim sudovima pred kojom Šantić i drugi iz njima znanih razloga i ličnog interesa zatvaraju oči, što je ne samo nedopustivo i sramotno, nego i kažnjivo krivično djelo”, kaže. On podsjeća da je Svjetski sud pravde u Den Haagu u Presudi od 27. februara 2007., u međudržavnom sporu Republike Bosne i Hercegovine protiv SCG  presudio da su djеla pоčinjеna u Srеbrеnici, koja pоtpadaјu pоd član II (a) i (b) Kоnvеnciје, izvršеna sa specifičnom namjеrоm da sе djеlimičnо uništi grupa muslimana Bоsnе i Hеrcеgоvinе kaо takva i shоdnо tоmе, da оna prеdstavljaјu djela gеnоcida kојi su izvršili pripadnici VRS u Srеbrеnici i u njеnој оkоlini počevši od 13. јula 1995. godine.

Halilović, također, podsjeća da je Tribunal u Haagu presudio za genocid Radoslava Krstića, Ljubišu Bearu, Vujadina Popovića, Dragu Nikolića, jednako kao što se genocid problematizira i u Presudi Radovanu Karadžiću.

“Da je pravne države, desetorostruko veću globu od one koja je izrečena BPS-u trebali bi platiti članovi CIK-a, jer negiraju genocid. Negirati genocid, navikavati građane na nepravdu, isto je kao i činiti genocid”, zaključuje on.

Izvor:  BNN.BA
Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: