VSTV reagovalo zbog pritisaka na pravosuđe

9 11 2016
Izvor: VSTV

Izvor: VSTV

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) smatra da raniji istupi domaćih i zvaničnika iz susjednih zemalja u vezi sa hapšenjem osumnjičenih za ratne zločine, između ostalog u Orašju, predstavljaju ozbiljan pritisak na nezavisnost pravosuđa i njegovih institucija, posebno Državnog tužilaštva i suda.

“VSTV BiH vjeruje da pravosudne institucije u BiH neće podleći bilo kakvoj vrsti pritisaka i očekuje od svih nosilaca pravosudnih funkcija da svoj posao obavljaju profesionalno, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, obezbjeđujući jednak kvantum i kvalitet prava svim licima protiv kojih se vodi krivični postupak, nezavisno od njihove nacionalne, vjerske, spolne ili bilo kakve druge pripadnosti, kao i satisfakciju svim žrtvama”, zaključeno je na sjednici VSTV-a.

VSTV podsjeća da je jedan od ciljeva procesuiranja predmeta ratnih zločina osiguranje pravde i poštovanja za sve žrtve proteklog rata i osuda za sve zločine i njihove počinioce.

“Kako bismo realizovali ovaj cilj očekujemo podršku svih međunarodnih institucija, prije svih Evropske unije i njenih članica”, navode iz VSTV-a.

Članovi Vijeća su pozvali političare, javnost i nevladine organizacije da prije ocjene tekućih krivičnih postupaka pažljivo razmotre sve implikacije koje takve reakcije mogu da imaju na percepciju žrtava ratnih zločina, integritet i nezavisnost pravosuđa u BiH i povjerenje građana u pravosudni sistem.

Prije izdavanja saopštenja, Ružica Jukić, članica VSTV BiH, je na sjednici ocijenila da na dnevni red nije trebala biti uvrštena rasprava o istupima zvaničnika Hrvatske povodom hapšenja u Orašju. Njen prijedlog nije usvojen.

Ona je kazala da su istupi političara vezani za politiku i da nisu sfera pravosuđa, te da VSTV nikada ranije nije reagovao u sličnim situacijama, kada su se “dešavali napadi na pravosuđe iz Srbije, na primjer”.

“Ne vidim razlog za reakciju samo kada su u pitanju Hrvatska i hrvatski narod. (…) Nešto nije u redu u radu naših institucija, hapsi se režirano, pred izbore i selektivno se podižu optužnice”, navela je Jukić, dodajući da nikada nijedan političar nije mogao utjecati na sudije i tužioce.

Iako su se mnogi članovi VSTV-a složili da ovo tijelo nije reagovalo ranije, zaključeno je da se greške ne trebaju ponavljati i da same greške u radu pravosuđa i propusti nisu tema ove sjednice.

“Kada je u pitanju ovih deset ljudi iz Orašja, jedan od njih je moj školski kolega i ja ne želim da ih osudim jer vjerujem u presumpciju nevinosti, ali za mene su istupi zvaničnika neprimjereni i to smatram pritiscima”, rekao je član VSTV-a Goran Nezirović.

Član VSTV-a Goran Radević je kazao da istupe zvaničnika vidi kao ugrožavanje pravosuđa, ali da predmete ratnih zločina treba brže procesuirati.

Predsjedavajući Vijeća, Milan Tegeltija je na upit nekih članova VSTV-a da li se uopće treba reagovati i da li je to u njihovoj nadležnosti, rekao da smatra da je njihova dužnost kao regulatornog tijela zaštititi pravosuđe od pritisaka.

“Ovo Vijeće ne može da ostane nijemo na ovo, jer bruji region. Ne smijemo zabijati glavu u pijesak”, istakao je Tegeltija.

Po nalogu Tužilaštva BiH, na području Orašja 31. oktobra uhašeno je deset osumnjičenih zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti i zločin protiv ratnih zarobljenika 1992. i 1993. godine nad žrtvama srpske nacionalnosti. Uhapšeni su, od nekadašnjih komandanata Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Orašja, do bivših policajaca i stražara u logorima.

 

detektor.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: