Trumpa će manje interesovati zavađene balkanske državice

9 11 2016

Mirza Hajrić za Vijesti.ba

Mirza Hajrić

Mirza Hajrić

 

Njegov prioritet će biti unutrašnja pitanja SAD-a i on će se prevashodno baviti ekonomskim američkim interesima. Evropa i NATO mogu predstavljati interesovanje, ali teško da će biti zainteresovan za nekih desetak balkanskih državica koje se između sebe svađaju, istakao je za Vijesti.ba politički analitičar Mirza Hajrić.
„Najveći razlog za zabrinutost je način na koji je Donald Trump ostvario pobjedu na izborima kada se uzme u obzir njegova retorika. Njegova predizborna obećanja bila su opasna po sigurnost i prijetnja svjetskom miru“, ističe Hajrić.

Naravno da Trump ne može ostvariti ono što je govrio zbog čitavog niza pravnih i zakonskih razloga, ali zastrašujuće zvuči da se na desetine miliona Amerikanaca pokrene na jedne takve poruke mrženje, kaže Hajrić.

„To je jedna Amerika koju tek treba da upoznajemo“, dodaje Hajrić.

Sada se može reći da je Ronald Regan bio lijevo u odnosu na Trumpa.

„On je proširio bazu republikanske stranke. Njegove konzervativne vrijednosti podržavao je dobar dio Amerikanaca i on je vodio tu stranku na jedan mudar način“.

Hajrić kaže da su oba kandidata bila izrazito nepopularna, međutim mišljenja je da su demokrati morali nominirati adekvatnijeg kandidata.

Govoreći o odnosima SAD i Rusije u budućnosti pod dolasku Trumpa na vlast, Hajrić kaže da je bitno primjetiti da Trump ikada nikada nije rekao nešto što bi direktno išlo u korist Rusije.

„Putin je taj koji je govorio pozitivno o Trumpu a ne obrnuto. Priča o nekoj ljubavi između njih potiče od Putinovih izjava, dok je Tramp na neke zajedljive komentare Clintonove samo govorio; zar ne bi bilo dobro da imamo dobre odnose sa Rusijom“.

Trump nije isuviše opterećen nekim ideološkim pitanjima, radi se ipak o poslovnom čovjeku, dodaje Hajrić. On vrlo jednostavno kaže da se ne isplati ratovati na istoku ako se ne može uzeti nafta, i u tom smislu Trump je sasvim pragmatičan.

„Njegov prioritet će biti unutrašnja pitanja SAD-a i on će se prevashodno baviti ekonomskim američkim interesima“, kaže Hajrić.

Dodao je da za Trumpa Evropa i NATO mogu predstavljati interesovanje, ali teško da će biti zainteresovan za nekih desetak balkanskih državica koje se između sebe svađaju, zaključio je Hajrić.

(Vijesti.ba)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: