Ko je Esad Radeljaš koji se ustvari zvao Esed?

9 11 2016

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu jutros su u Sarajevu uhapsili Eseda Redaljaša, bivšeg delegata u Skupštini Kantona Sarajevo i ministra privrede Bosansko-podrinjskog kantona.

Izvor: Screenshot/Youtube

Izvor: Screenshot/Youtube

 

Uhapšen je zbog nezakonite preprodaje zemljišta – slučaja o kojem su mediji ranije opširno izvještavali. Ko je ustvari Esed Radeljaš?

Rođen je 1958. godine u Jabuci kod Foče, a fokus interesovanja ovdašnje javnosti stigao je kada je postao predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo što mu je, kako je pisao Centar za istraživačko novinarstvo, omogućilo da utječe na raspodjelu oko 350 miliona maraka koje Zavod godišnje ima na raspolaganju.

Radeljaš je proteklih godina bio česta tema ovdašnjih medija. Zanimljiva priča ispričana je i o njegovom imenu. Baš zbog tog detaljčića, tog jednog slova, Radeljaš nikad nije odležao ni dana zatvora premda je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana zbog prevare, krivotvorenja isprava i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Kako je pisao Centar za istraživačko novinarstvo, Radeljaš je presudu dočekao na slobodi, a u zatvor nikada nije ni otišao.

S obzirom na to da je adresu stanovanja imao na području Sarajeva, odluka o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne pala je na tadašnjeg predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića. Ovaj sudac je uputio Radeljašu prvi poziv za dolazak u zatvor u oktobru 2005, ali se osuđenik nije odazvao ni nakon drugog poziva.

Zbog toga je sudija tražio od policije da utvrde da li Radeljaš i dalje živi na adresi koju je prijavio Sudu. Dolaskom na adresu, utvrdili su propust – u pozivu za odlazak u zatvor je bilo navedeno ime Esad Radeljaš, a osuđenik kojeg su trebali privesti se zove Esed. Kako ga zbog toga nisu mogli privesti, pokrenuta je procedura ispravke greške.

Kazna je, na kraju, zastarjela, a pošto se u međuvremenu Radeljaš počeo baviti politikom, ”nije bilo potrebe” da se stvar ”tjera” do kraja. Uslijedio je angažman u Skupštini Kantona Sarajevo, a do uha javnosti stigla je vijest da se, tada član BOSS-a, nalazi na čelu Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Na oktobarskim izborima kandidirao se za načelnika Općine Foča u FBiH, ali je izgubio od Zijada Kunovca (SDA/SBB). Radeljaš je tada osvojio 576 glasova.

U njegovom imovinskom kartonu navodi se da je vlasnik stambeno-poslovnog objekta u sarajevskom naselju Nedžarići čiju vrijednost je procijenio na pola miliona KM. Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Radeljaš posjeduje još vikendicu i zemljište u Blažuju te kuću i zemljište u općini Foča-Ustikolina koje je naslijedio. U ovom mjestu i njegov sin Admir uz rijeku Drinu posjeduje imanje sa luksuznom vilom. Kćerka Amra je vlasnica stana u Sarajevu.

Uz Radeljaša su jutros uhapšene još tri osobe.

N1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: