Izetbegović dogovorio danas ulazak BiH u NATO pakt…

9 11 2016

NATO očekuje da BiH nastavi s reformama potrebnim za članstvo u Savezu, istakao je generalni sekretar Jens Stoltemberg nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

iz3744252msd87438374

BiH je, što je i uvjet na putu ka NATO-u, uknjižila niz perspektivnih vojnih lokacija u Federaciji na Ministarstvo odbrane, poručio je Izetbegović.

Na državu su uknjižene i prve lokacije u RS, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH. Napomenuo je i da nastavak knjiženja više nije političko, već pitanje vladavine prava.

“OS su u posjedu svih lokacija propisanih Talinskim ugovorom. Odluka je Suda BiH da je to sve državna imovina. Pitanje je vremena, a to može potrajati jer nemamo neke papire. Možda ćemo i mijenjati neke lokacije, ali generalno, stvar je riješena”, naveo je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

BiH je napravila značajne pomake, a NATO ostaje posvećen stabilnosti Zapadnog Balkana, poručili su iz Saveza.

“Potpuna integracija u euroatlansku porodicu traži dosta truda i vremena, ali i vrijedi, jer vodi većoj sigurnosti i prosperitetu. NATO je spreman aktivirati Akcioni plan za članstvo kada se sva perspektivna imovina uknjiži na državu, a trebate nastaviti raditi na tome”, istakao je Jens Stoltemberg, generalni sekretar NATO.

NATO očekuje i što skoriji završetak pregleda odbrane u BiH, koji uključuje i plan modernizacije Oružanih snaga.

“Očekujemo da će pregled odbrane biti gotov do kraja ovoga mjeseca. Smatramo da bi NATO trebao imati u vidu da se u BiH i regionu dešavaju negativni procesi i da je potrebno poslati snažnu poruku da se BiH kreće ka članstvu u NATO kroz aktiviranje MAP-a”, dodao je Izetbegović.

“Pozivam lidere u BiH da rade za dobrobit građana i da preduzme neophodne reforme kako bi država ostvarila euroatlantske aspiracije”, istakao je Stoltemberg.

Izetbegović je Stoltembergu predložio stvaranje posebnog partnerstva NATO-a i zemalja regije.

“Ključni cilj bio bi razvoj sigurnosne uvezanosti, vojna podrška civilnim vlastima u prirodnim katastrofama s kakvim smo se suočavali, te borba protiv terorizma”, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Upozorio je Izetbegović da jačaju snage koje su protiv euroatlanskih integracija BiH, te poručio da NATO treba, slično kao EU, promijeniti pristup prema BiH. Stoltemberg je poručio da postoje različiti programi kojima se može pomoći BiH, no da fokus ostaje na potrebnoj registraciji perspektivne vojne imovine. Izvještaj o napretku naše zemlje naći će se na dnevnom redu ministarskog sastanka NATO-a u decembru.

TV1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: